Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Manta RS6501
Autor Wiadomość
Docio 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Zbyszek
Wysłany: 23 Paź 2010, 17:04   [MK3] Manta RS6501

Stałem się posiadaczem radia jak w temacie, spojrzałem w instrukcję i utwierdziłem się, że jestem w temacie "zielony". Na początek instrukcja z podłączeniem , które mnie zakłopotało.
- po co podłączenie przewodu do świateł? Do których i gdzie?
- czy to radio może wyłącznie być używane z 4-ema głośnikami, jak podaje instrukcja?
- czy złącze chinch AUX-IN może być wykorzystane do zestawu HF od komórki?

I na koniec. Pomóżcie laikowi dobrać głośniki. Nie jestem fanem audio bumbum, po prostu lubię jak mi coś gra bym się nie nudził. Auto to nie sala koncertowa tak i jak nie widać marki głośników, czyli chodzi mi bardziej o dobór pod względem impedancji i mocy, gdyż nie ukrywam, że będę szukał tych tańszych.
Z góry dziękuję :)

SebeG 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Wysłany: 23 Paź 2010, 19:07   

Moje radyjo też ma wyjście na 4 a podłączone mam tylko 2 głośniki i działa :) Myślę, że z twoim jest podobnie. AUX IN jest chyba do podłączenia zewnętrznego źródła dźwięku (kanał lewy, kanał prawy), czyli raczej tylko mikrofon...ale na tym się nie znam, niech inni się wypowiedzą na ten temat.. :hihihi:

[ Dodano: Sob Paź 23, 2010 19:12 ]
A podłączenie do świateł działa może w ten sposób, jak zegarek w mk3, czyli przy włączeniu świateł się ściemnia. :-) Podłączasz pod oświetlenie deski...

Krzysiek 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: SuperS
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Krzysiek
Wysłany: 24 Paź 2010, 10:24   

AUX IN ? Chodzi Ci o to co jest z przodu radia i ma wejście podobne jak np. wejście podłączania głośników do komputera. Jeżeli to jest takie to tam możesz podłączyć zewnętrzne źródło muzyki jak np. odtwarzacz mp3,mp4,komórka i takie tam różności. Podłaczasz to dzieki kablowi o 2 takich samych końcówkach 1 wpinasz do radia 2 w miejsce podłączania np w mp3 słuchawek puszczasz muzykę na mp3 i idzie przez radyjko. Nie wiem czy o to Tobie chodzi.
Profil Facebook

Docio 

Wysłany: 24 Paź 2010, 11:00   

Intense napisał/a:
AUX IN ? Chodzi Ci o to co jest z przodu radia i ma wejście podobne jak np. wejście podłączania głośników do komputera. Jeżeli to jest takie to tam możesz podłączyć zewnętrzne źródło muzyki jak np. odtwarzacz mp3,mp4,komórka i takie tam różności. Podłaczasz to dzieki kablowi o 2 takich samych końcówkach 1 wpinasz do radia 2 w miejsce podłączania np w mp3 słuchawek puszczasz muzykę na mp3 i idzie przez radyjko. Nie wiem czy o to Tobie chodzi.

Z przodu jest port USB i czytnik kart SD. AUX IN to dwa gniazda chinch z tyłu radia. Instrukcja jest wybitnie uboga w opis funkcji (oprócz standardowego manuala) i dlatego pytam, może ktoś wie, czy to wejście potrafi obsługiwać zestaw HF aby nie było sprzężenia zwrotnego głośniki-mikrofon. Nie zakładam, że potrafi ale przy tylu funkcjach według mnie jest to możliwe.
Brak opisu funkcji to poważna wada i w sumie nie wiem, tak jak po co kabelek do świateł. Może ma wmontowaną funkcję ostrzegania przed pozostawieniem włączonych świateł po wyłączeniu silnika? Mogę zgadywać a i tak nie będę wiedział. :)
Podobnie było z funkcją ESP, o której nie wiedziałem nic. W tym jednak przypadku pomogło Google choć i w tym przypadku nie było łatwo. :)

Wysłałem zapytanie do działu technicznego Manta ale na odpowiedź chyba sobie poczekam. Jak dostanę to zamieszczę, może się przydać innym :) ale i tak będę czekał na "pomocną dłoń" z forum.

qwerty67 

Imię: Paweł
Wysłany: 24 Paź 2010, 11:35   

Więc tak:
Aux in możesz sobie podłączyć dowolne źródło dźwięku mp3 telefon etc.... odpowiednim kabelkiem.

Przewód do świateł zapewne podświetla radio żebyś w nocy mógł na nie trafić (podłączany pod podświetlenie deski. (nie obowiązkowe)
Radio może grać nawet z jednym głośnikiem ale lepiej parzyście 2 lub 4.

Jest: Toledo 1L 1,8 90 PS

DemptD 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wysłany: 24 Paź 2010, 14:06   

qwerty67 napisał/a:
Przewód do świateł zapewne podświetla radio żebyś w nocy mógł na nie trafić (podłączany pod podświetlenie deski. (nie obowiązkowe)

albo po prostu ściemnia jasność, żeby nie dawało po oczach po ciemku (patrz ori radio forda i zegarek)

qwerty67 

Imię: Paweł
Wysłany: 24 Paź 2010, 14:27   

DemptD, to jest manta :P

Jest: Toledo 1L 1,8 90 PS

Radhezz 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Imię: Radek
Wysłany: 26 Paź 2010, 21:27   

DemptD napisał/a:
qwerty67 napisał/a:

albo po prostu ściemnia jasność, żeby nie dawało po oczach po ciemku (patrz ori radio forda i zegarek)
Powiem szczerze, że to niekoniecznie musi być tak - ja mam jakieś tam radyjko Daewoo i u mnie to działa na takiej zasadzie, że podświetlenie się nie świeci dopóki nie zapalę świateł - tak jak w wypadku podświetlenia zegarów :-) Fakt, dziwne, ale prawdziwe :-)
w Aucie
- Gdzie?!
- W Fieście... :twisted:

Docio 

Wysłany: 26 Paź 2010, 21:45   

Nadal czekam na informację z Manta.
Kumpel podpowiedział mi abym podłączył pod postojowe. A co będzie to się okaże jak podłączę i przetestuję. :)

Radhezz 

Wysłany: 26 Paź 2010, 21:59   

Docio napisał/a:
Kumpel podpowiedział mi abym podłączył pod postojowe. A co będzie to się okaże jak podłączę i przetestuję. :)
Moim skromnym zdaniem dla celów testowych lepiej pociągnąć ten "sygnał" od podświetlenia zegarka - kwestia nawet nie pięciu minut, a cała operacja całkowicie bezbolesna <8>
w Aucie
- Gdzie?!

Docio 

Wysłany: 26 Paź 2010, 22:22   

Radhezz napisał/a:
Docio napisał/a:
Moim skromnym zdaniem dla celów testowych lepiej pociągnąć ten "sygnał" od podświetlenia zegarka - kwestia nawet nie pięciu minut, a cała operacja całkowicie bezbolesna <8>

A mógłbyś konkretniej? Gdzie to podświetlenie jest w bezpiecznikach, bo znaleźć w opisie nie mogę. Zegary jako takie próbowałem wyciągnąć ale wysuwają się na 2-3cm. Brak dojścia. Musiałbym zacząć grzebać przy lince.

Radhezz 

Wysłany: 27 Paź 2010, 20:32   

Docio napisał/a:
A mógłbyś konkretniej? Gdzie to podświetlenie jest w bezpiecznikach, bo znaleźć w opisie nie mogę. Zegary jako takie próbowałem wyciągnąć ale wysuwają się na 2-3cm. Brak dojścia. Musiałbym zacząć grzebać przy lince.
Zegarek, bynajmniej u mnie, w MK3 z 1991 wersja wyposażenia C (najbiedniejsza :-) ) zegarek ma wsadzony w deskę rozdzielczą po środku na stronie pasażera (przy schowku), i żadnej linki tam raczej nie ma :-P
w Aucie
- Gdzie?!

SebeG 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Silnik: 1.8D/60KM
Wysłany: 27 Paź 2010, 21:26   

Możesz też podłączyć pod żarówkę od podświetlenia suwaków ogrzewania....

Docio 

Wysłany: 27 Paź 2010, 21:51   

No tak. :) Przeczytałem zegarek, pomyślałem zegary, zapomniałem o cyfraczku na środku. :) Dzięki, spróbuję.

[ Dodano: Pią Paź 29, 2010 11:40 ]
Mija właśnie tydzień roboczy jak wysłałem zapytanie do działu pomocy technicznej Manta. Odpowiedzi nie otrzymałem. Postanowiłem oddać radio do sklepu niż ryzykować i utracić gwarancję, bo głąby nie potrafią napisać jednoznacznej instrukcji.
Dziękuję serdecznie za wszelkie wskazówki. Zapewne wykorzystam je przy podłączaniu innego, z jasną instrukcją, radioodbiornika.

[ Dodano: Nie Paź 31, 2010 13:57 ]
Brat namówił mnie abym nie oddawał i spróbował powalczyć. Sprawdziliśmy jedynie w domu, czy w ogóle działa i już jest po monażu.
Boje zapowiadały się na poważne ale okazało się, że amunicja była częściowo ślepa. Częściowo, bo o ile technicznie sprawa poszła gładko, o tyle obsługa już raczej przypominała lotto. Instrukcja jest fatalna. Podczas programowania wyszło iż pominęłi fakt jak zapamiętgać ustawioną ręcznie stacje. O ile automatyczne strojenie robi wszystko za nas, o tyle ręczne przestawienie nie zostaje automatycznie zapamiętane oraz nie ma dedykowanego do tego przycisku.

Zasilanie. Podłączenie zgodne z kostką oryginalną Ford zasilania z tym, że przewód radia "do świateł" podłączyć należy do przewodu kostki "podświetlenie". Daje to tyle, że po włączeniu świateł podświetla się panel radia nawet gdy jest wyłączone.
Głośniki. Podłączenie zgodne z kostką Ford.

Obsługa.
Nie ma sensu wszystkiego opisywać, zwrócę jedynie uwagę na to czego nie widać lub czego nie ma w instrukcji.
Włączenie następuje poprzez wciśnięcie głównego pokrętła/przycisku głośnosci a nie przycisku PWR. Tym przyciskiem (PWR) radio się jedynie wyłącza.
Pierścień pod przyciskiem głośności to zwykły dżojstik.
Prawo/lewo to ustawianie częstotliwości radia.
Dół to wyświetlenie godziny. Skądś pobiera czas gdyż nie ma osobnego ustawiania a wyświetla poprawnie.
Góra to niby EQ, w którym ustawia sie gotowe schematy graficzne, które są wyszczególnione na wyświetlaczu i podświetlaja się; rock, pop, klasyczna, wyłączone.
Główne pokrętło/przycisk to siła głosu w skali 0-39. Nie wiem jak głośno gra, gdyż przy 20 moje głośniczki zaczynały nieprzyjemnie charczeć. Poprzez kolejne wciśnięcia ustawia się basy i soprany w skali 0-7, balans pomiędzy kanałami oraz balans poiędzy przednimi i tylnimi głośnikami. Kolejne wciśnięcie zapętla wybór i znów jest siła głosu.

Ręczne ustawianie częstotliwości.
Należy wybrać zakres (FM1-3), wybrać numer klawisza szybkiego dostępu (1-6) na panelu, rozpocząć przeszukiwanie dżojstikiem w prawo/lewo (w prawo częstotliwości rosną) i po ustaleniu stacji wcisnąć ten sam przycisk szubkiego dostępu, przytrzymać ok 2s a obok częstotliwości na wyświetlaczu pojawi się maleńka cyferka. To potwierdza zapamiętanie stacji i przyporządkowanie jej do konkretnego przycisku szybkiego wyboru.

Źródła dźwięku.
Załadowanie CD lub karty SD ustawia to źródło na odtwarzanie. Można to zmienić przyciskiem "mode". Płyty CD, mp3 jak i karty SD odczytywane są jako utwory. Co prawda płytę mp3 odczytało mi z katalogami ale w tym przypadku do nazwy katalogu przyporządkowało nr kolejny utworu bez jego nazwy. Wyświetla się aż 12 znaków początkowych nazwy w dwóch przejściach + dwa znaki numeru utworu a to chyba dużo. Dodatkowo przyciski szybkiego przeskoku o dziesięć utworów w przód lub w tył pozwolą na swobodne i wygodne przygotowanie płyt mp3 oraz utworów na karcie SD w domu.

Nie wypowiem się o jakości odtwarzania, nie jestem audiofilem. Jak dla mnie odtwarza bardzo przyjemnie dla ucha. Zdecydowanie bardziej "miękko" niż poprzednie radyjko. Stacje wybiera bez przydźwięków jednak to Warszawa i weryfikacja nastąpi po wyjeździe w trasę.

Odpowiedz do tematu