|
[MK6] Nierównomierny przypływ mocy |
Autor |
Wiadomość |
PacMan

Model: Inne auto
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Mikołaj
|
Wysłany: 10 Lut 2011, 07:59 [MK6] Nierównomierny przypływ mocy
|
|
|
Witam.
Mam Pytanie do innych użytkowników Fiest'y MK6 z silnikiem 1.4 16V.
Czy podczas przyśpieszania też macie coś w rodzaju skokowego przypływu mocy, nie ma 100% płynności tylko jest wyczuwalny lekki skokowy jej przypływ wraz ze wzrastaniem obrotów silnika?
Silnik odpala bez najmniejszych problemów, nie kopci, pracuje równo itp. przebieg 123tys km
OK 11tys km temu wymieniane były wszystkie filtry, olej, rozrząd, świece i kable. Ostatnio ponownie filtry i olej. Jak było wcześnie to nie wiem bo wymian dokonałem od razu po zakupie auta a autko mam od pół roku...
A i jeszcze jedno pytanie: czym objawia się spalanie stukowe w silniku?
Bo mam jeszcze inny objaw czasem jak się przyśpiesza z niskich obrotów ok 1800obr/min to silnik wydaje takie lekkie dźwięki jaku coś klikało, stukał zaworek czy cos w tym rodzaju... powyżej ok 2200obr/min ustaje.. |
|
 |
Ziomek

Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 37 Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 67 Skąd: okolice Mielca
|
Wysłany: 10 Lut 2011, 10:11
|
|
|
No ja też mam takie wrażenie, poniżej 3tysięcy to się tylko toczy, w okolicach 3-3,5obr/s ktoś mi buta zakłada na plecy i już fajnie się jedzie. Ale większość 16V tak ma, 1.8 w mondeo podobnie się zachowuje. Nie wiem dokładnie jak Twój jeździ ale taka chyba jest charakterystyka silnika. |
_________________ Był 126p,
CC,
Fiesta,
Mondeo,
jest CCCO 80 w klekocie i A6 z BiT i LPG |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 52 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 10 Lut 2011, 12:44
|
|
|
PacMan, szesnastozaworowe potrzebują wysokich obrotów żeby chciały się odpychać... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Marcin
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 10 Lut 2011, 12:47
|
|
|
PacMan napisał/a: | Bo mam jeszcze inny objaw czasem jak się przyśpiesza z niskich obrotów ok 1800obr/min to silnik wydaje takie lekkie dźwięki jaku coś klikało, stukał zaworek czy cos w tym rodzaju... powyżej ok 2200obr/min ustaje.. |
sprawdź luz na zaworach, może zrobił się za duży. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|