[MK7] pytanie odnośnie świateł mijania

Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
przemex
Posty: 29
Rejestracja: czw lip 14, 2011 19:02
Tematy: 0
Lokalizacja: Poznań

[MK7] pytanie odnośnie świateł mijania

Post #1 autor: przemex » ndz sie 07, 2011 18:21

Fiesta Mk7 rocznik 2009 pytanie o zjawisko typu po odpaleniu silnika światła załączają się automatycznie (mijania świecą troszeczkę słabiej) jak przekręcę pokrętło z pozycji 0 na pozycję znaczek mijania nadal świecą o 10% mocniej

PYTANIE: rozumiem że światła mijania zapalają się automatycznie po odpaleniu silnika nawet w pozycji 0 i można tak jeżdzić zapominając o włączaniu i wyłączaniu świateł i jest to fabryczne ustawienie na nasz rynek gdzie jest obowiązek jazdy cały rok na światłach ??

bo chyba nie mam jakiegoś zwarcia w instalacji ?

czy to oznacz że na włączonym silniku nie da się wyłączyć światel mijania pokrętłem na 0 ciagle sie swieca, przekrecajac na postojowe logicznie się postojowe zaplają

tylko po co wtedy na pokrętle jest pozycja 0 od świateł ???? czy Wy tez tak fabrycznie macie ? jeżdzicie na światłach na tym 0 czy jednak przełaczacie pokrętło na znaczek mijania (mi tak dziebko jakby jasniej świecą na tym znaczku mijania widze to w jasności jak ustawie się pod murem i przełaczam)

?
Ostatnio zmieniony czw lut 09, 2012 18:35 przez przemex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11104
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 22:41
Tematy: 53
Lokalizacja: Pszczyna

Post #2 autor: JoeMix » ndz sie 07, 2011 19:35

przemex pisze:czy to oznacz że na włączonym silniku nie da się wyłączyć światel mijania pokrętłem na 0 ciagle sie swieca, przekrecajac na postojowe logicznie się postojowe zaplają
Zależy co się zapala, jak jest automat to powinny się zapalić przednie światła mijania (ewentualnie tylne, ale niekonieczie) ale bez podświetlania deski i innych pierdół (chyba ze ford poleciał po totalnej łatwiźnie lub automat ktoś dołożył), jakli po załączeniu silnika, po włączeniu pozycji światła z przodu gasną, a po przekręceniu na mijania się zapalają jak trzeba to OK,,,, na automacie zapewne nie da się jeszcze na długie przypłacać,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

Kruszon
Posty: 89
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 15:18
Tematy: 0
Lokalizacja: SD

Post #3 autor: Kruszon » ndz sie 07, 2011 20:40

Tak jest to fabryczne my tez tak posiadamy. Jezeli przestawimy pokretlo na mijania to zapala sie dodatko podswietlanie panelu klimy, a przyciemniaja sie komputer pokladowy i wyswietlacz radia
Obrazek

Zalew
Posty: 63
Rejestracja: sob sty 08, 2011 21:36
Tematy: 0
Lokalizacja: WGM

Post #4 autor: Zalew » pn sie 08, 2011 18:39

Dokładnie, w MK7, po włączeniu silnika włączą Ci się swiatła "mijania" przód + tył, ale świecą trochę słabiej, natomiast po przekręceniu włącznika świateł do pozycji 2 światła mijania świecą tak jak powinny + wewnątrz podświetlenie klimy i przygasa podświetlenie radia oraz komputera.

artax
Posty: 393
Rejestracja: sob lut 26, 2011 22:30
Tematy: 0
Lokalizacja: Świdnica

Post #5 autor: artax » śr sie 10, 2011 11:54

no nie do konca bo mi w pozycji automatycznych swiateł włączenie następuje po zapadnięciu zmroku.Decyduje o tym czujnik na szybie.Mam dzienne LED i w pozycji A swiecą się do czasu zadzialania czujnika zmierzchu.Potem automatycznie wyłączają sie LED a włączają mijania.
Pzdr
p.s.Zalezy to zapewne czy auto ma ten czujnik.

Awatar użytkownika
przemex
Posty: 29
Rejestracja: czw lip 14, 2011 19:02
Tematy: 0
Lokalizacja: Poznań

Post #6 autor: przemex » śr sie 10, 2011 13:13

Tak rozumiem ale ja nie mam wcale pozycji "A" czyli świateł automatycznych więc ten problem mnie nie dotyczy, teraz wchodzę do samochodu odpalam jadę i nie martwię się o światła bo na "0" zapalają się automatycznie nie trzeba wiec pamiętać o wyłączaniu włączaniu itd, jedynie wieczorem lub w nocy jak będzie ciemniej będę przełączał pokrętło na światło pozycji mijania bo tedy trochę mocniej świecą a to plus na drodze.

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 550
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 10:15
Tematy: 0
Lokalizacja: SWD

Post #7 autor: michal77 » wt lut 07, 2012 09:03

Ja nie mam auto świateł. Czy można to jakoś aktywować?
Czy może trzeba dokupić taki panel http://allegro.pl/wlacznik-swiatel-ford ... 22476.html

W poprzednim aucie miałem auto światła i teraz się zapominam. Już kiedyś zapłaciłem mandat za niewłączenie świateł, nie chciałbym powtórki z rozrywki.

Awatar użytkownika
MisiekT
Prince of Tor Kielce 2013
Posty: 1763
Rejestracja: ndz maja 20, 2007 11:03
Tematy: 0
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Post #8 autor: MisiekT » wt lut 07, 2012 09:05

w kazdym ASO i serwisie z oryginalnym kompem moga to zrobic - 3 minuty roboty
MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vi ... hp?t=59056

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 550
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 10:15
Tematy: 0
Lokalizacja: SWD

Post #9 autor: michal77 » wt lut 07, 2012 09:14

Dzięki za info. ;)

Wiesz może ile taka przysługa kosztuje?

Jeszcze pytanie poza tematem czy oryginalny komputer to IDS?

Można to zrobić jakimś uniwersalnym? (mam OBD2)

Awatar użytkownika
MisiekT
Prince of Tor Kielce 2013
Posty: 1763
Rejestracja: ndz maja 20, 2007 11:03
Tematy: 0
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Post #10 autor: MisiekT » wt lut 07, 2012 09:19

zadzwon i zapytaj ile za podpiecie - u jednych 50, u innych 150, w ASO pewnie ze 200 :D
ale jezeli sie serwisujesz w ASO, to jak dobrze zagadasz to powinni zrobic przy okazji za darmo

michal77 pisze:czy oryginalny komputer to IDS?

tak

michal77 pisze:Można to zrobić jakimś uniwersalnym? (mam OBD2)

nie
MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vi ... hp?t=59056

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 550
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 10:15
Tematy: 0
Lokalizacja: SWD

Post #11 autor: michal77 » wt lut 07, 2012 13:00

W ASO Ren-Car Rybnik koszt przeprogramowania świateł to 82,00 brutto. Więc jadę do ASO.

Awatar użytkownika
przemex
Posty: 29
Rejestracja: czw lip 14, 2011 19:02
Tematy: 0
Lokalizacja: Poznań

Post #12 autor: przemex » wt lut 07, 2012 13:12

Dobra decyzja, opcja naprawdę pomocna !

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 550
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 10:15
Tematy: 0
Lokalizacja: SWD

Post #13 autor: michal77 » czw lut 09, 2012 17:59

artax pisze:Mam dzienne LED
Było takie coś fabrycznie, czy dołożyłeś?

Awatar użytkownika
jery13
Posty: 108
Rejestracja: pn cze 07, 2010 16:59
Tematy: 0
Lokalizacja: Jawor / Legnica

Post #14 autor: jery13 » czw lut 09, 2012 18:43

Automatyczne reflektory , automatyczne wycieraczki z czujnikiem deszczu oraz ściemniające się lusterko wsteczne można było zamówić za dodatkową opłatą 750 zł .
Ale w przypadku sprowadzanych fiest ,mogło to być w standardzie.
Były :
Syrena 105
Fiat 126p x 3
Fiesta Mk2
Fiesta Mk3 Xr2i
Fiesta Mk4
Fiesta Mk6
Jest :
Fiesta Mk7
Fiesta Mk4

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 550
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 10:15
Tematy: 0
Lokalizacja: SWD

Post #15 autor: michal77 » czw lut 09, 2012 19:31

To wiem, ale nic nie pisze o światłach LED.

artax
Posty: 393
Rejestracja: sob lut 26, 2011 22:30
Tematy: 0
Lokalizacja: Świdnica

Post #16 autor: artax » czw lut 09, 2012 19:55

Mam dokladane.Jesli chcesz zobaczyć jak wyglądają to zobacz na strone SOFT-TUNING Klodzko.Tak jest krotki film z modyfikacji na hamowni mojego auta i widać ledy.
pzdr
Jest 115 KM i 256 Nm :)

Awatar użytkownika
jery13
Posty: 108
Rejestracja: pn cze 07, 2010 16:59
Tematy: 0
Lokalizacja: Jawor / Legnica

Post #17 autor: jery13 » czw lut 09, 2012 19:58

michal77 , czy ja dobrze zrozumiałem czytając Twoje wcześniejsze posty ,tzn że nie masz reflektorów do jazdy dziennej , z tego co mi wiadomo to wszystkie nowe fiesty były w takie reflektory wyposażone , oczywiście to nie ma nic wspólnego z reflektorami automatycznymi.
Były :

Syrena 105

Fiat 126p x 3

Fiesta Mk2

Fiesta Mk3 Xr2i

Fiesta Mk4

Fiesta Mk6

Jest :

Fiesta Mk7

Fiesta Mk4

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 550
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 10:15
Tematy: 0
Lokalizacja: SWD

Post #18 autor: michal77 » czw lut 09, 2012 20:20

artax pisze:Jesli chcesz zobaczyć jak wyglądają to zobacz na strone SOFT-TUNING Klodzko.Tak jest krotki film z modyfikacji na hamowni mojego auta i widać ledy.
Czy to są jakieś światłą w czarnym grilu? Nie wiedziałem że takie coś było fabryczne. Ja tam mam czarny plastik.
Obrazek
jery13 pisze:tzn że nie masz reflektorów do jazdy dziennej ,

Nic o tym nie wiem. Czy to są jakieś dodatkowe lampki, czy zintegrowane w reflektorach.
Ostatnio zmieniony czw mar 08, 2012 05:02 przez michal77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jery13
Posty: 108
Rejestracja: pn cze 07, 2010 16:59
Tematy: 0
Lokalizacja: Jawor / Legnica

Post #19 autor: jery13 » czw lut 09, 2012 20:26

michal77 pisze:Nic o tym nie wiem. Czy to są jakieś dodatkowe lampki, czy zintegrowane w reflektorach.

Zintegrowane w reflektorach.
A światła okrągłe w zderzaku , to przeciwmgielne i nie były montowane seryjnie tylko za dopłatą.
Ostatnio zmieniony czw lut 09, 2012 20:35 przez jery13, łącznie zmieniany 1 raz.
Były :

Syrena 105

Fiat 126p x 3

Fiesta Mk2

Fiesta Mk3 Xr2i

Fiesta Mk4

Fiesta Mk6

Jest :

Fiesta Mk7

Fiesta Mk4

Awatar użytkownika
michal77
Posty: 550
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 10:15
Tematy: 0
Lokalizacja: SWD

Post #20 autor: michal77 » czw lut 09, 2012 20:33

Z tego co wiem w reflektorze mam tylko :
-postojowe
-mijania (taka jakby soczewka)
-drogowe
-kierunkowskazy
Nic więcej, w instrukcji też chyba nic o tym nie ma.

jery13 pisze:A światła okrągłe w zderzaku , to przeciwmgielne i nie były montowane seryjnie tylko za dopłatą.
Ja to miałem seryjnie w wersji sport.
Ostatnio zmieniony czw mar 08, 2012 05:06 przez michal77, łącznie zmieniany 2 razy.


Social Media

       

Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika