[MK3] Szyba nie chce się podnieść (sterowanie elektryczne) |
Autor |
Wiadomość |
WarriorSpray
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 28 Maj 2012, 21:11 [MK3] Szyba nie chce się podnieść (sterowanie elektryczne)
|
|
|
Przeszukałem forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi a z mechanizmem szyb mam do czynienia po raz pierwszy.
Otóż opuściłem do końca szybę w fieście i nie mogę jej teraz podnieść. Sterowanie mam elektryczne. Silniczek pracuje, linka przesuwa się w górę i w dół. Zauważyłem, że w jednym miejscu na lince jest walcowate zgrubienie.
Zrobiłem prowizoryczny rysunek (rys1):
http://outletgroup.home.pl/stock/fiesta.jpg
Zdjecie suwaka pozyczylem z innego postu
Czy linka w miejscu tego zgrubienia powinna być jakoś przymocowana do suwaka, ktory jest na prowadnicy? Mi to zgrubienie przechodzi swobodnie w obie strony (w gore i w dol) przez ten suwak podczas naciskania przycisków podnoszenia szyb.
Narazie poratowałem się szerokimi opaskami samozaciskowymi rys2), ktore zacisnalem nad tym zgrubieniem. Powstalo zgrubienie o wiekszej srednicy i teraz gdy podnosze szybe, to ten walec nie przechodzi przez suwak lecz podnosi cala szybe. Dzieki temu moge spokojnie zamknac auto na noc
Jednak docelowo potrzebuje to naprawic, bo fiesta jest zony i mam suszenie glowy teraz.... |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 28 Maj 2012, 21:38
|
|
|
tak, ten element na którym opiera się szyba ma jeździć razem z linka i wtedy linka go przesuwa (i razem z nim szybę) |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
WarriorSpray
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 28 Maj 2012, 21:53
|
|
|
no właśnie... a da się to naprawić bez konieczności zakupu całego mechanizmu? Głównie chodzi o czas a nie o pieniądze Myślałem czy by nie przykręcić jakiejś małej śrubki nad tym suwakiem, tak aby pod był ten walec a nad śrubka i wtedy w zależności od tego w którą stronę chcemy przesunąć szybę to albo walec pcha ją do góry albo śrubka na dół Ale rzeźba |
|
|
|
 |
Hans

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.3/58KM
Imię: Arek
Wiek: 32 Dołączył: 24 Mar 2011 Posty: 51 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 29 Maj 2012, 18:39
|
|
|
Tam w środeczku taki plasticzek powinien byc połączony i z linką i z tum na prowadnicy.Te walcowate zgrubienie właśnie powinno byc w takim jakby plastyczku gdzie ten plastyczek zamocowany jest do tego czegoś co porusza się po prowadnicy . Ja to miałem trochę połamane, przypuszczam że Ty też. Ja to ułamane dorabiałem za pomocą plastiku w tubce (taki 2-składnikowy w strzykawce Plastic coś) Ogólnie duzo zabawy bo nie wszystko da rady łatwo rozebrać na czynniki pierwsze no i do tego też dochodzą zdolności manualne. Najlepiej wyciąg cały mechanizm i dokładnie obejrzysz a napewno domyślisz się co już nie tak.
Prawdopodobnie trochę nie jasno opisałem, tak więc sorki ale niestety nie wiem jak nazwać pewne elementy w mechaniźmie. |
_________________ "Dostałem mandat za niedostosowanie się znaków do mojej prędkości" |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.