| 
| 

| 

|  
 |  

| 1.25 - wymiana broków i uszczelki pokrywy zaworów |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | ejsidisi   
 Model: Ford Fiesta Mk6`04
 Wersja: X100
 Silnik: 1.25Duratec 75KM

| 

|  Wysłany: 15 Cze 2014,  15:32   1.25 - wymiana broków i uszczelki pokrywy zaworów |   
 |  
               | 
 |  
               | Cześć,jestem tu nowy-słaby znawca meandrów silnika.Otóż,po 9 latach uzytkowania fiesty,przy okazji wymiany świec odkryłem ślady korozji na pokrywie zaworów i na brokach.Przyczyna-ponad wszelką wątpliwość,przenikanie wody i płynu spryskiwacza z zewnątrz poprzez tenże spryskiwacz.Pouszczelniałem co możliwe i woda się już nie dostaje.Ale przy okazji wymiany w warsztacie uszczelki pod zawory/uszczelka- zamiennik/,pokrywa jest tym razem upieprzona olejem.Reklamowałem w warsztacie,ale dalej ten olej poci pokrywę.Cała pokrywa i broki zasyfione.Chcę kupić uszczelkę ori,wyczyścić pokrywę,założyć uszczelkę sam.Wypływ chłodziwa w zasadzie wykluczam/nic mi nie ubywa/.Pytania: 1/Czy ta czarna pokrywa w której są otwory na fajki przewodów świec jest zintegrowana z pokrywą zaworów,jeżeli nie to, jak ją zdjąć?
 2/Jakie są wymiary broków ew.od jakich samochodów by pasowały?/nie znalazłem w necie ori lub zamienników do tego modelu/.
 Dzięki za ew.pomoc.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez trzeci 15 Cze 2014,  16:29, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | kuba87   

Model: Inne auto
 Wersja: Ambiente
 Silnik: Inny
 Imię: Jakub

| 

|  Wysłany: 16 Cze 2014,  12:00 |   
 |  
               | 
 |  
               | Broków nie ruszaj jesli nie masz o tym pojecia botrzeba duzo rozbierac zeby sie do nich dobrać. Jesli chcesz zdjac pokrywe zaworów to wyciagasz fajki, i odkrecasz widoczne srubki. I schodzi. |  
				| _________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
 było łałdi w automacie, funwagen
 był transit mk5 long na dokładkę
 jest faketaxi w dizlu
 jest dokurwiator D2Callya
 jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | ejsidisi   
 Model: Ford Fiesta Mk6`04
 Wersja: X100
 Silnik: 1.25Duratec 75KM

| 

|  Wysłany: 17 Cze 2014,  11:27 |   
 |  
               | 
 |  
               | I schodzi razem ta pokrywa na fajki/chyba z tworzywa sztucznego/ i aluminiowa pokrywa zaworów i mam już dostęp do uszczelki? Sorry za ignorancję ale nie jeżdżę fordem na co dzień ale nauczył mnie pryncypialnej zasady tej FIRMY "TO CO MOŻESZ UTRUDNIĆ-UTRUDNIJ".Przykład:wymiana żarówek,filtra powietrza itp.Szczytem wyrafinowania technicznego jest przymocowanie tylnej ramki tablicy rejestracyjnej!!!!,rodem chyba z NASA.
 Ale to na marginesie.
 Jescze gdyby ktoś miał namiary na te broki.W Łodzi jest jedno ASO z ceną 250 zł.za rb/h!!
 Nie będę robił sam ale nieautoryzowane ich nie mają,więc fizycznie muszę je mieć.
 Dzięki KUBA.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | kuba87   

Model: Inne auto
 Wersja: Ambiente
 Silnik: Inny
 Imię: Jakub

| 

|  Wysłany: 17 Cze 2014,  19:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | malutka prostokatna na fajki jest na 4 bodaj srubki, pod nia sa fajki, wyciagasz fajki, okrecasz pokrywe zaworów zdejmujesz zmieniasz uszczelke i skrecasz. To nie fordowi przyswieca ta zasada, z umiłowaniem stosuja ja japonczycy i funwagen.
 |  
				| _________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
 było łałdi w automacie, funwagen
 był transit mk5 long na dokładkę
 jest faketaxi w dizlu
 jest dokurwiator D2Callya
 jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści. |  |  |