| 
| 

| 

|  
 |  

| Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | over52   
 Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.3i/50KM

| 

|  Wysłany: 16 Maj 2016,  19:32   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam. 
 W mojej fieście stare amortyzatory z tyłu skręcone były od góry nakrętką, a tulejka pod "grzybkiem" odcięta, jednak wrzucona przez poprzedniego właściciela do samochodu. Poprzedni właściciel obciął ją, ponieważ założył dystanse na amortyzator, a górę skręcił płaską, "wąską" nakrętką.

Zakupiłem nowe amortyzatory, dospawałem tulejki na ich właściwe miejsce, jednak przy próbie skręcania nakrętka samokontrująca na górze ledwo łapie gwint amortyzatora, a po dokręceniu występuje luz pomiędzy kielichem, a "grzybkiem". Na amortyzatorze, nad pierścieniem blokującym poduchę jest wcięcie.... powinno coś tam być?

Prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie, najlepiej poparte zdjęciami.

Z góry dziękuję.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

Wersja: Fun
 Silnik: 1.8DI/75KM
 Imię: Dawid

| 

|  Wysłany: 16 Maj 2016,  20:39   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | Łatwiej by było, żebyś pokazał jak to u Ciebie wygląda. Normalnie masz tak, że tylko na fabrycznych amorach grzybek opiera się o kielich. Po wymianie na cokolwiek innego grzybek odstaje. Tulejka ma dotykać poduszki. Jeśli mimo to grzybek odstaje, możesz śmiało go przyciąć o tyle, żeby siedział oparty o blachę. O tak:

(ja mam wsadzony kompletnie inny zawias i wystające grzybki mnie wkurzały, dałem je do przycięcia i teraz siedzą ładnie na swoim miejscu
  ) |  
				| _________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."

Wierny osiołek pochłania jedynie

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | over52   

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 16 Maj 2016,  22:57   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | Cytując klasyka: "Ło Panie, kto to Panu tak spie***lił?" 
 To tak absolutnie nie może wyglądać. Ktoś docisnął poduszkę nakrętką, a ona powinna być:
 a) ograniczona pierścieniem zabezpieczającym
 b) dużo niżej z w/w powodu

Trzeba wyciągnąć cały tył, założyć ściągacze, zdemontować nakrętkę z poduchą i poskładać jak bozia przykazała.
 Takie manewry stosuje się w jednym, jedynym przypadku (i to tylko tymczasowo!) - kiedy ktoś za bardzo dociągnął śrubę na grzybku, ona sprasowała nacięcie pierścieniem zabezpieczającym i poduszka zeskakuje z tłoczyska, bo nawet nowy pierścień jej nie utrzyma.

Generalnie poprzedni właściciel miał nasrane pod deklem jak zrobił coś takiego i wykonał na tym więcej niż kurs do najbliższego sklepu po nowe kolumny. Nie mówiąc już o tym, że takie coś sprzedał.

Tak to winno wyglądać po ściągnięciu grzybka:

U Ciebie poducha w ogóle w kielichu nie siedzi (tak to wygląda) i m.in. dlatego masz takie problemy (pośrednio przez debilnie zamontowaną poduszkę kolumny).
 |  
				| _________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | over52   

| 

|  Wysłany: 17 Maj 2016,  07:30   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | No dobra, złożone jest źle.... 
 w takim razie jak to powinno wyglądać...?

kolejno na amortyzator powinno wchodzić (od dołu):

-sprężyna
 -miseczka sprężyny
 -poducha opierająca się na pierścieniu
 -???zabezpieczenie???

Nigdzie w internecie, w sklepach i hurtowniach nie mogę znaleźć elementu, który mógłby przyjść w to miejsce...
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 17 Maj 2016,  08:07   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | Tak, tak to mniej więcej wygląda. Jak będę w domu, to Ci zrobię zdjęcie kolumny, pokażę nacięcie i jak wygląda owo zabezpieczenie. Może ono jest w komplecie z poduszkami, nie wiem. Jak będzie w MCacie numer OEM, to go podam. |  

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | over52   

| 

|  Wysłany: 17 Maj 2016,  08:56   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | Nowe amortyzatory kyb, poduszki sachs'a, a w zestawie nie ma żadnych zabezpieczeń, nawet w katalogach ich nie widać. Byłbym wdzięczny za podanie numerów OEM. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 18 Maj 2016,  00:21   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               |   Idąc od dołu - gładki fragment tłoczyska, sfazowany fragment ( gdzie przychodzi poduszka), kołnierzyk (pod który wchodzi pierścień zabezpieczający, klinując poduszkę na miejscu) oraz gwint. Na gwincie widać rzeczony pierścień (tak, to to maleństwo).

Schemat całości:

Kod OEM pierścienia (na schemacie nr 6): 1479634
 |  

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | over52   

| 

|  Wysłany: 18 Maj 2016,  08:14   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | Wielkie dzięki, jak nie znajdę tego w fordzie po numerze, to po prostu kupię 2 amortyzatory na szrocie. Jak poskładam, to dam znać co i jak. 
 _________________________________________________________________________________

Edit.

Złożone, wszystko lata jak powinno. Skończyło się na zamówieniu ringów z serwisu. Przepraszam za zwłokę, ale natłok obowiązków i pośpiech wywiał mi z głowy zakończenie tematu. Duże podziękowania dla użytkownika Puff za poświęcenie czasu oraz fachowe, sensowne i wyczerpujące wytłumaczenie.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Mizer 59   
 Silnik: 1.25i/75KM
 Imię: Michał

| 

|  Wysłany: 6 Wrz 2016,  19:07   Prawidłowe złożenie tylnego amortyzatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam chciałem się  pochwalić ze udało mi sie bez żadnego cięcia tzw grzybka  poskładać  kolumny i grzybki opierają sie o kielichy ściśle.
 Wystarczy zastosować grzybki od przednich kolumn i wszystko  siadło jak trzeba bez żadnego przycinania
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści. |  |  |