| [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej | 

| Autor | Wiadomość | 

| mehacz   
 Model: Ford Fiesta Mk7`15
 Wersja: Trend
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 24 Mar 2016,  12:33   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               | Czy ktoś może mi konkretnie powiedzieć czy jak kupiłem 2gą parę czujników i felg to czy musze jechać z tym do Forda w celu adaptacji tych czujników przez komputer? pytanie nr 2. czy jak w zimie założę z powrotem te pierwsze koła to czy znów będę musiał do aso czy same się wykryją.

Obdzwoniłem chyba z 10 serwisów i w każdym mają swoją teorię i ceny które biorą chyba z saturna... (180 za samą adaptację)

Dodam tyle, że zakupiłem oryginalne czujniki : http://ford.sklep.pl/prod...T-1A180-DB.html oraz oryginalne felgi aluminiowe od fiesty: http://allegro.pl/ShowIte...ef=last-visited
 Moja fiesta to auto kupione w salonie w styczniu zeszłego roku data produkcji 11.2014

proszę o wypowiedź ludzi którzy już to przerabiali/przerabiają...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

| 

|  Wysłany: 29 Mar 2016,  10:20   [MK7] Czujniki TPMS Fiesta MK7 po lifcie |   
 |  
               | 
 |  
               | Serio nikt,nic ? Trudno... nie ryzykując jadę dzisiaj do Forda... niestety... |  | 

|   |  | 

|  | 

| bis24   
 Model: Ford Fiesta Mk7`13
 Wersja: Gold

| 

|  Wysłany: 30 Mar 2016,  19:37   [MK7] Czujniki TPMS Fiesta MK7 po lifcie |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | mehacz napisał/a: |  	  | Czy ktoś może mi konkretnie powiedzieć czy jak kupiłem 2gą parę czujników i felg to czy musze jechać z tym do Forda w celu adaptacji tych czujników przez komputer? | 
 tak

ale ET: 37,5 to dla 14 cali
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

| 

|  Wysłany: 31 Mar 2016,  07:09   [MK7] Czujniki TPMS Fiesta MK7 po lifcie |   
 |  
               | 
 |  
               | Byłem, założyli, pomachali jakąś różdżką i skasowali 170 zeta. Co do ET... Jakie konsekwencje może to mieć że mam o 10 mniejsze?
 Koła się kręcą, nic nie obciera....
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| bis24   

| 

|  Wysłany: 31 Mar 2016,  10:18   [MK7] Czujniki TPMS Fiesta MK7 po lifcie |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | mehacz napisał/a: |  	  | Jakie konsekwencje może to mieć że mam o 10 mniejsze? | 
 może obcierać pod obciążeniem
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| lp1983 
 Wersja: Inna
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 6 Kwi 2016,  20:35   [MK7] Czujniki TPMS Fiesta MK7 po lifcie |   
 |  
               | 
 |  
               | Dobrym rozwiązaniem (ale już nie dla Ciebie, bo kupiłeś drugi komplet) jest zastosowanie czujników sklonowanych. Są one dokładną kopia twoich oryginałów. Do tego potrzebujesz znać swoje numery Id każdego z 4 lub 5 czujników w aucie. Sklonowanie numerów id sprawi że auto nie zobaczy różnicy pomiędzy kompletem letnim a zimowym. Czujnik, który da się sklomowac to np. Alligator sens.it wyglądający tak. Warto przy okazji wiedzieć, że jesli masz koła o indeksie prędkości wyższym niż 210kmh to zalecane jest użycie zaworu skręcanego, alumimiowego.
 Lista pokrycia na której znqjdziesz swoją Fieste jest tu:
 https://plus.google.com/109913337783849 ... dFyXsyCGR6

Jeśli masz wolne 800-900Pln możesz pomyśleć o urządzeniu do aktywacji czujmikow i serwis który robisz w fordzie będziesz mógł wykonać samodzielnie. Potrzeba wówczas urządzenia:
 https://plus.google.com/109913337783849 ... 9m55Sv5WZj

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

| 

|  Wysłany: 7 Kwi 2016,  14:54   [MK7] Czujniki TPMS Fiesta MK7 po lifcie |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzięki za info... Mam nadzieję, że się nie przyda bo w Fordzie zapewnili mnie, że machanie różdżką to jednorazowy zabieg i jak będę chciał założyć letnie to auto rozpozna czujniki automatycznie.... Wszystko oczywiście w teorii... przekonam się w październiku/listopadzie i dam znać
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| maxon   
 Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
 Imię: Max

| 

|  Wysłany: 18 Lip 2016,  09:26   [MK7] Czujniki TPMS Fiesta MK7 po lifcie |   
 |  
               | 
 |  
               | W wawie w ASO programowanie czujników 25zł + 50zł montaż... trochę dużo te 170? |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

| 

|  Wysłany: 20 Lip 2016,  12:28   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               | 170 zeta to założenie czujników na alusy, założenie gumek na alusy, wyważenie, przykręcenie i adaptacja z komputerem |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

| 

|  Wysłany: 4 Lis 2016,  07:57   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | mehacz napisał/a: |  	  | Dzięki za info... Mam nadzieję, że się nie przyda bo w Fordzie zapewnili mnie, że machanie różdżką to jednorazowy zabieg i jak będę chciał założyć letnie to auto rozpozna czujniki automatycznie.... Wszystko oczywiście w teorii... przekonam się w październiku/listopadzie i dam znać
   | 
 Jestem po przełożeniu kół. Po 3 km wyskoczył mi komunikat usterka czujnika. Zresetowałem komunikat z poziomu komputera wyrównaj ciśnienie czy cos w ten deseń, komunikat zniknął i jest git. Także nie trzeba za każdym razem po zmianie do ASO... Jedyny plus...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| bis24   

| 

|  Wysłany: 4 Lis 2016,  12:25   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | mehacz napisał/a: |  	  | Zresetowałem komunikat z poziomu komputera wyrównaj ciśnienie czy cos w ten deseń, komunikat zniknął i jest git. | 
 a ile przejechałeś po resecie?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

| 

|  Wysłany: 4 Lis 2016,  13:47   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               | 36 KM |  | 

|   |  | 

|  | 

| bis24   

| 

|  Wysłany: 4 Lis 2016,  13:50   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               | czasem i przy 100 potrafi się jeszcze zapalić   |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

| 

|  Wysłany: 4 Lis 2016,  14:03   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               | Czyli co bez ASO sie nie obejdzie czy jeszcze jeden restart i jest git? |  | 

|   |  | 

|  | 

| bis24   

| 

|  Wysłany: 4 Lis 2016,  14:45   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               | musisz popróbować zanim wydasz pieniądze   |  | 

|   |  | 

|  | 

| barcik   
 Model: Ford Fiesta Mk7`16
 Imię: Bartek

| 

|  Wysłany: 4 Lis 2016,  15:34   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | lp1983 napisał/a: |  	  | Dobrym rozwiązaniem (ale już nie dla Ciebie, bo kupiłeś drugi komplet) (...) | 
 Tylko sztuka czujnika 180zł w porównaniu do 130zł oryginału fordowskiego. Plus jeszcze programowanie lub
 urządzenie do aktywacji. Czy tak bardzo to się opłaca?
 |  
				| _________________ Pozdrawiam
 Barcik

"Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić. "

Chrabąszcz zjada średnio
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Homer65pl   
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.25Duratec/82KM
 Imię: Piotr

| 

|  Wysłany: 7 Lis 2016,  10:29   [MK7] Czujniki TPMS w wersji poliftowej |   
 |  
               | 
 |  
               | Potwierdzam - zamówiłem komplet za 424,00 w środę o 17.00 , otrzymałem w piątek o 15.15 - dostawa darmowa jeśli wybierzesz odpowiedniego kuriera   |  | 

|   |  | 

|  | 

| mehacz   

| 

|  Wysłany: 10 Mar 2017,  15:58 |   
 |  
               | 
 |  
               | Odkopię temat i zadam pytanie z innej beczki... Czy nasze fiesty jak ubędzie powietrze, pokazują w którym kole jest go mniej? Czy ogólnie że mało powietrza? Ogólnego menu jak w oplach które non stop pokazują wartości ciśnienia nie znalazłem więc... Wiem, że najprościej było by spuścić powietrze i się samemu przekonać, ale może ktoś się już z czymś takim spotkał... |  | 

|   |  | 

|  | 

| Mars   
 Model: Ford Fiesta Mk8`18
 Wersja: Vignale
 Silnik: 1.0EcoBoost/140KM
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 10 Mar 2017,  20:36 |   
 |  
               | 
 |  
               | W mojej pomiar jest z ABS'u i pojawia się tylko komunikat na wyświetlaczu o niskim ciśnieniu powietrza w kole oraz zapala kontrolka. Nie ma wskazania konkretnego koła |  
				| _________________ HDK ZdZN A Rh"-".
 |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |