|
Tuning wizualny MK6 |
Autor |
Wiadomość |
webis
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Trend
Silnik: 1.4 16V/90KM
|
Wysłany: 24 Lip 2024, 15:08 Tuning wizualny MK6
|
|
|
Witam serdecznie.
Dostałem w spadku Fiestunię mk6 (polift 3D, 2006 rok) z silnikiem 1.4 16V sprowadzoną prosto z Niemiec z dosyć fajnym przebiegiem (143k km). Jako iż jest to moje pierwsze w życiu auto postanowiłem, że Fiesta będzie dobrym kandydatem na zaczęcie przygody z tuningiem (a przynajmniej wizualnym - tak wiem, że z 1.4 nie mam co oczekiwać cudów, ale auto zbiera się tak fajnie, że nie potrzebuję grzebać w silniku).
Nie znając historii samochodu pojechałem na podnośnik - dół okazuje się być całkiem zdrowy (nie ma jakoś specjalnie dużych ognisk korozji), nic nie jest zgnite.
Miałbym kilka pytań odnośnie tego co mogę zrobić - uprzedzając komentarze: tak wiem, nie mam doświadczenia, ale Fiesta ma już kilka przetarć, chciałbym ją trochę "doszlifować" i trochę się na niej pouczyć co i jak.
Chciałbym obniżyć fiestę, zastanawiałem się nad: tymi ale nie wiem czy będą pasować. Nie wiem również co w kwestii amortyzatorów - czy też również muszę je zmieniać?
Czy jest możliwe, abym mógł założyć zderzak przedni oraz tylni z wersji ST? Aktualnie założone są standardowe (polift) - niestety nie są malowane (szary plastik) i wygląda to szpetnie. Ta sama sprawa tyczy się wszelkich zewnętrznych listw, lusterek i klamek (również są szare), lepiej malować czy kombinować coś innego?
Szukałem także lamp (angel) na przód i znalazłem. Czy taka operacja przejdzie w Polsce i nie będzie żadnych kłopotów prawnych?
Czy istnieje jakaś gotowa osłona silnika (ta na spód)? Przejrzałem cały internet i nie mogłem nic znaleść.
Oczywiście rzeczy takie jak brewki, lotki na tył, alusy i opony (trzeba kupić nowe) itd... Myślę, że ogarnę (a jak nie to będę pisać ).
PS. Cena nie ma znaczenia - auta i tak nie sprzedam, bo mi go szkoda, fajnie się tym jeździ i nie ma wstydu a i tak chciałem dać mu trochę świeżości.
Pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 24 Lip 2024, 22:36
|
|
|
webis napisał/a: | Chciałbym obniżyć fiestę, zastanawiałem się nad: tymi ale nie wiem czy będą pasować. Nie wiem również co w kwestii amortyzatorów - czy też również muszę je zmieniać? |
Ja chcesz oddam w dobrej cenie używane około 15kkm, kilka śladów od montażu i demontażu, kupowałem nowe do auta żony. Na seryjne amory jak najbardziej się nadają, fajny kompromis pomiędzy glebą a komfortem. Jak coś pisz PW. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|