Przesunięty przez: molu 4 Kwi 2008, 10:28 |
Co sądzicie o tubach |
Autor |
Wiadomość |
Goden [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lis 2005, 22:18
|
|
|
Dzieki wielkie Jarosław! Teraz musze sie rozejrzec za wzmackiem! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jaroslaw82 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Lis 2005, 13:27
|
|
|
Jesli chodzi o wzmacniacz, tez mozna troche zaoszczedzic, i moge Ci w tym pomoc. Zajzyj na stronke:
http://jabel.com.pl/?b238...243801a50,se,,,
tam sa wzmaki do samochodow, w sam raz do suba, zamawiasz, przychodzi poczta caly w czesciach, juz nic nie musisz dokupywac tylko zmontowac (trywialne- instrukcja jest dodana) i dziala. Do suba polecam pozycje J-257- super sprzet!!! A jesli z kaska cienko to: j-60, tylko trzeba go pozniej zmostkowac zeby cala moc poszla na jeden kanal.
Pozdro
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:28 ]
na tej stronce wpisz w "wyszukaj" : wzmacniacz
wyswietli ci wszystko co maja w ofercie
pozdro
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:36 ]
Przepraszam! moj blad- co do J-60, ten wzmak dziala w okladzie mostkowym, czyli niestety nie mozna go juz mostkowac. Jedynym wyjsciem w tym wypadku jest kupno glosnika dwucewkowego- do niego mozna podpiac wzmacniacz dwukanalowy, albo samemu zrobic sobie nowego suba- w sklad ktorego wejda dwa glosniki takie jak np
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71646048
zamieszczone w obudowie (ktora jak chcesz moge ci zaprojektowac pod te glosniki- ty jedynie sobie ja wytniesz z mdf i poskrecasz), koszt nie bedzie wysoki, a efekt jednak troche lepszy od tuby...
Pozdro i powodzenia
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:43 ]
A! i jeszcze jedno- wiem ze brakuje ci miejsca w bagazniku! A przeciez tuba tez troche zajmuje. Jest lepsze wyjscie- bede upieral sie przy skrzynce. Takie glosniki jak ci zaproponowalem super graja w obudowie zamknietej (bez bass-reflexu) a i dzwiek na tym zyskuje- jest lepiej kontrolowany i nizej schodzi. A co jest najlepsze- takie skrzynki nie musza byc duze!!! Pod takie glosniki wystarczy skrzynia:
26cm- wysokosc, 25 glebokosc, 66cm dlugosc!! Efekt jest super!! |
|
|
|
 |
Goden [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Lis 2005, 14:57
|
|
|
Prace domowa odrobiłes Dzieki wielkie! Narazie zastanowie sie tylko nad tym wzmacniaczem do samodzielnego złożenia bo i tak dla mojego terazniejszego budżetu to bedzie wyczyn nie lada! a jak bedzie jakis doplyw kasy to wtedy pomyslimy o skrzynce! Aha! Podłączyłem tą tube pod zwykłe kabelki jako tylni głosnik i estem mile zaskoczony! W Techniawkach wali jak trzeba, samochod podskakuje tyle ze jak juz jest wiecej tonow (wysokie, niskie, srednie) to juz sie gubi co ma grac! Ale same basy dają czadu! Dzieki jeszcze raz Jarek!! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jaroslaw82 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Lis 2005, 15:38
|
|
|
to wyobraz sobie, ze jak zastosujesz wzmacniacz (nawet 50watowy) oraz odpowiednia zwrotnice (ktora tez moge ci zaprojektowac- czesci do niej beda cie kosztowac 4zl a projekt 0zl-trza sobie pomagac, no nie?A wykonanie jej bedzie bardzo bardzo bardzo proste) to z wykorzystaniem twojej tuby bas bedzie 10 razy lepszy- lepiej kontrolowany i duzo potezniejszy!! Co da ta zwrotnica? Obetnie wszystkie smieci ktore teraz leca do tuby- wszystko powyzej 100Hz przestanie istniec. Nawet teraz, kiedy nie masz wzmacniacza, zastosowanie zwrotnicy znacznie poprawi dzwiek. No i dzieki lekkiej modyfikacji zwrotnicy bedziesz mogl pod ten sam kabelek co masz teraz podpieta tube podpiac inny glosnik bez straty mocy! Po prostu do glosnika basowego pojdzie wszystko od 100hz w dol, a do tego drugiego wszystko powyzej 100hz!
Pozdro i polecam sie na przyszlosc!! |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 10 Lis 2005, 17:16
|
|
|
http://pdf.alldatasheet.c...S/TDA1562Q.html
tutaj masz trochę o kostce na jakiej oparty jest ten kit wzmacniacza j-257
na upartego można samemu zrobić cały wzmak bez zamawiania kit-u...
ale to musisz wtedy sam sobie skompletować wszystkie elementy i kupić płytkę drukowana albo samemu wytrawić,
na elektroda.pl w dziale audio jest wiele propozycji wzmacniaczy samochodowych i do subwoferow, zanim zdecydujesz się robić to własnoręcznie poczytaj... po co wydawać kas e na elementy jak to ma później leżeć bo nie będziesz robił
co do tub nie jestem ich zwolennikiem...polecam skrzynkę dobrze skrojona pod głośnik. i własne wykonanie.. w tym może pomoc program winISD |
|
|
|
 |
Jaroslaw82 [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Lis 2005, 07:51
|
|
|
Cytat: | co do tub nie jestem ich zwolennikiem...polecam skrzynkę dobrze skrojona pod głośnik. i własne wykonanie.. w tym może pomoc program winISD |
Ciesze sie ze nie jestem osamotniony w popieraniu skrzynek!!
A co to za program? Ja od zawsze sam sobie liczylem skrzynki patrzac na parametry glosnikow, wzmacniacza i ilosc dostepnego miejsca- co prawda zawsze mi wychodzi
ale czemu sobie zycia nie ulatwic...
Pozdro |
|
|
|
 |
cinot [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Lis 2005, 08:55
|
|
|
No ot jest program w którym podajesz parametry które wymieniełeś wyżej i klikasz ,,oblicz" |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

|
Wysłany: 11 Lis 2005, 11:25
|
|
|
dokładnie jak napisał kolega wyżej... są jeszcze dodatkowe opcje , można na przykład zobaczyć jak teoretycznie powinien wyglądać wykres efektywności od częstotliwość w zależności od pojemności i rodzaju skrzynki, ogólnie ciekawa pomoc....Polecam po co się przemęczać |
|
|
|
 |
Bodo [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Lis 2005, 17:25
|
|
|
Ja u siebie mam wzmaka macaudio spider 6800 i do tego głośnik alpharda LW1200 wrzuconego do skrzyni z BR i gra miło.
Jak miałem okazje posłuchać tubek to niestety ale kiepskie wrażenia. Nawet te z pozoru duże i mocne np 30cm nie wywierały na mnie takiego wrażenia jak dobry głośniczek 25 cm w zamkniętej skrzynce. |
|
|
|
 |
Jaroslaw82 [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Lis 2005, 17:38
|
|
|
Podajcie link skad mozna sciagnac ten programik.
Wlasnoreczne projektowanie skrzynek to nie meka, tylko przyjemnosc. Ale czasem czasu brak...
co do skrzynek- dobrze wykonana, z glosnikiem 20cm dobraj klasy da duzo lepszy efekt d tuby 30cm (mniej basu, ale nizej schodzacy i lepiej kontrolowany) a wzmacniacz.. po co kupowac gotowe jak mozna samemu takowy wykonac- nieraz lepszy od gotowego (szczegolnie od tych budzetowych) a tanszy.. no i ta satysfakcja ze sie cos samemu zrobilo! No i taki wzmak mozna schowac w skrzynce z glosnikiem i miejsce sie zaoszczedza!
Pozdro |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

|
|
|
|
 |
tedian [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 13:09
|
|
|
Heya!
Nie zakładam nawego tematu, bo mam tylko jedno pytanko...chce wkońcu zainwestować w audio i kieruje pytanie do zwolenników tub. Co sądzicie o tej tubie - warto?
link |
|
|
|
 |
cinot [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 13:21
|
|
|
Szczerze???
Jeśli zadowoli cięłup łup jeb jeb bum bum, to kup, jeśli wymagasz od sprzętu grającego realistycznego przekazu to daj sobie spokój, tuba z tej aukcji naprawdęjest niewarta zachodu, lepszy efekt uzyskasz kupując sobie głośnik firmy tonsil ( jakiśduży około 25 cm) i wsadzając go na przykład w satarą niepotrzebnąpufę, taki patent ma mój kolega i jest bardzo zadowolony i naprawdę jak na zastosowane materiały gra to nieźle
Tuba ja ta którą pokazałeś wykonana jest z tektury, zapewne nie poiada wygłuszenia i dlatego jest tak tania, choć ta cena jest i tak wysoka bo taki głośnik jak w niej jest kosztuje koło 35 złotych na jakiejkolwiek giełdzie. |
|
|
|
 |
Jaroslaw82 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Sty 2006, 14:06
|
|
|
Poporram- tuba nadaje sie tylko do dudnienia!! Ja mam suba przez siebie zrobionego- skrzynia zamknieta(bez bass-reflexu) zbudowana z czesci starych mebli, a w niej dwa glosniki 20cm, podlaczona pod wzmak 150W- gra tak, jak nie zagra zadna tuba (wiem bo troche tych walcow juz slyszalem). Bass twardy, krotki, dobrze kontrolowany, a nie lubudubu!!!! Nie zyjemy w epoce kamienia lupanego zeby dudnienia sluchac!! Pozdro |
|
|
|
 |
maerik

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.4i/71KM
|
|
|
|
 |
micał1bolo

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CLX
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 22 Sty 2006, 23:34
|
|
|
ten wzmacniacz ??to kicha i tylko 100w lepiej kupic za 300 jakiś 300-400w w nor auto szkoda kasy na jakieś 100w. wiem że niema co oszczędzać bo zczasem i tak będzesz chciał coś mocniejszego!! |
|
|
|
 |
maerik

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.4i/71KM
|
Wysłany: 23 Sty 2006, 09:26
|
|
|
Dzieki... heh
Wzmak jest dobry tylko ze nie na suba ale np. na zasilenie przodu. |
|
|
|
 |
RKRman

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Wiek: 51 Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 454 Skąd: z podkarpacia
|
Wysłany: 23 Sty 2006, 22:06 wzmak
|
|
|
maerik napisał/a: | Dzieki... heh
Wzmak jest dobry tylko ze nie na suba ale np. na zasilenie przodu. |
Łukasz ..co sie pitolisz w tańcu ..chcą chopaki WZMAKA pod bass............zapodaj linka do ALPINy ...i pozamiatasz ..od bandy do bandy hehe |
_________________ fajnie było ją mieć
 |
|
|
|
 |
xr2fun
Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
|
Wysłany: 24 Sty 2006, 20:22
|
|
|
Do suba tylko monoblok. Mam Keenwoda 450W i zero zadyszki a jak gra - suuuuuuuper.
Ludzie nie kupujcie z Allegro niemarkowych wzmacniaczy - szkoda pieniędzy.
Lepiej trochę więcej zapłacić za sprzęt markowy - wzmacniacze z regulacją częstotliwości pozwalają dobrać optymalne parametry do głośników, moc ma naprawdę minimalne znaczenie ( mówię o RMS ) liczy się sinus. |
|
|
|
 |
tedian [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Lut 2006, 14:29
|
|
|
Dobra, dzisiaj miałem chwilke czasu i zbiłem sobie nie dużą skrzyneczke... jutro jade na giełde, więc jeśli macie jakieś propozycje co do głośnika to piszcie, bo ja się na tym zupełnie nie znam |
|
|
|
 |
|