Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: molu
15 Sie 2006, 12:59
Kaseta/przejsciowka do kaseciaka
Autor Wiadomość
ventillo
[Usunięty]

Wysłany: 2 Kwi 2006, 11:22   Kaseta/przejsciowka do kaseciaka

Czesc.

Moje nietypowe pytanie brzmi nastepujaco.

Mam kasete/przejsciowke z kabelkiem miniJack ktora chce uzyc do podlaczenia mp3playera w fiescie. (narazie moje fundusze nie pozwalaja mi na zakup lepszego radia). Po wlozeniu do radia Fordowskiego (94 rok) niestety nie slychac muzy. Kaseta jest dobra (dziala w innym radiu u kumpla). Jedyne co slychac po wlozeniu kasety to to ze radio kreci ta kasete jakos szybciej, nie tak szybko jak przy przewijaniu, ale dzwieku nie slychac. tak jakby poznawalo ze to nie kaseta audio, lub byla urwana tasma. Kaseta jest skonstruowana tak, ze przy kreceniu jedna zebatka, druga tez chodzi z taka samam predkoscia. Czy wiecie moze jak oszukac to radio, aby myslalo ze ma normalna kasete i w koncu z niej gralo ? Moze jakas modyfikacja kasety ?

Pozdrawiam.

Presto 

Model: Ford Fiesta Mk2`89
Wersja: CL
Silnik: 1.6D/54KM
Imię: Jacek
Wysłany: 3 Kwi 2006, 11:10   

radia nie trzeba oszukiwać....jak obie szpulki w kasecie sie kręco to jest OK i powinno grać a jeżeli nie to trzeba:
- jezeli magnet jest bez auto rewersu to trzeba rozebrać kasetę i obrócic głowicę w kasecie :!:
- jeżeli magnet jest z auto rewersem to poprostu tylko zmień na radiu stronę słuchania kasety :!:

ventillo
[Usunięty]

Wysłany: 3 Kwi 2006, 11:23   

Czesc.

Własnie to o czym piszesz juz robilem. To radio jest jakies dziwne. Jak wloze normalna kasete, to slychac muze, a szpulki kreca sie z jakas tam czestotliwoscia (jedna szybciej, druga wolniej, zaleznie od ilosci tasmy nawinietej na szpulke). Przy tej kasecie/przejsciowce mechanizm jest robiony tak, ze szpulki kreca sie z ta sama czestotliwoscia. Po wlozeniu takiej kasty do radia wyraznie slychac ze radio obraca tymi szpulami szybciej (tak jakby nie bylo jakiegos oporu, ktory jest przy odtwarzaniu zwyklej kasety). Nie jest to predkosc przewijania. Radio mam z autoreversem, odwrocenie glowicy w kasecie tez nic nie daje :( To jest chyba jakies magiczne radio.

p.s Mam sytacje do porownania. Jak w zwyklym walkmanie wlaczysz play, bez kasety to widzisz ze ta zebatka napedowa wyraznie obraca sie o wiele szybciej niz wtedy jak jest wlozona kaseta. Jak wlozysz kasete ta walkman w jakis sposob "zwalnia" i napedza kasete normalnie. I nie wydaje mi sie by zwalnial dlatego ze kaseta stawia taki opor. To samo mam w tym radiu po wlozeniu kasety/przejsciowki. Szpulki obracaja sie o wiele szybciej, a dzwieku nie slychac. Nic, nawet nie slychac w glosnikach jakiegos charakterystycznego dzwieku, ktory by oznaczal, ze glowica w radiu sie wlacza na tasme. Kaseta na bank dobra, radio tez (pozatym ze jest magiczne :) .

Presto 

Model: Ford Fiesta Mk2`89
Wersja: CL
Silnik: 1.6D/54KM
Imię: Jacek
Wysłany: 3 Kwi 2006, 11:33   

te szpulki w tej kasecie będą się szybcie obracały od normalnej kasety ponieważ nie ma taśmy której tempo posuwu nie jest narzucane przez szpulki (szpulki maja napęd przez sprzęgła ze względu na zmienną prędkość obrotową szpulki przy odsłuchu)....

szpulki muszą sie kręcić obie żeby radio miało sygnał, że jest taśma i nie ma już końca..nie ma znaczenia z jaką prędkością się obracają.. :!:

może po włożeniu spróbuj poruszać tą kasetą, pewnie kabelek przeszkadza w dobrym ułożeniu tej kasety (adaptera)....

ventillo
[Usunięty]

Wysłany: 3 Kwi 2006, 11:36   

Dobra, ide kombinować, dzieki za info!

Odpowiedz do tematu