Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Zamknięty przez: Lokmen
24 Gru 2006, 01:08
[MK3] Turbo w 1.1
Autor Wiadomość
Piesek 

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wysłany: 21 Gru 2006, 10:18   

jesteś pewien co do niezakucia daihatsu Marcin? Kumpel ma takiego i się upiera że w serii zakuty jest i że wytrzymuje nawet do 180ps...
Co do tego 1.1 to wydasz 4-6tyś zł i dalej będzie Ci xr2i objerzdzać jak dzieciaka

Mafios 
Junior Admin

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Patryk
Wysłany: 21 Gru 2006, 10:30   

glupi pomysl zmien slinik lepiej na zeteca

Wojtass 

Model: Inne auto
Wysłany: 21 Gru 2006, 10:59   

PUMA napisał/a:

a co do samego pomysłu, to niby był Kit do MK1 Sport czyli 1,3 ale to było na gaźniku itp.

Nie było czegoś takiego jak mk1 Sport, tym bardziej jako 1.3.
To o czym mówisz pewnie tyczy się opcji x-pack, jednak jest to zestaw do silnika 1.1. Dawało mu to 78KM a w sklad zestawu wchodził kolektor dolotowy, zmodyfikowany gaźnik, kolektor baran i odchudzone koło zamachowe. Ponadto Fiesty takie dostawały opony 205/60/13 na felgach RS 7J, sztywniejszye zawieszenie, krótsza przekładnię kierowniczą, szeroookie poszerzenia i przedni i tylny spoiler.
Fajna nie? ;)

Co do samej przeróbki silnika 1.1 na turbo to ja tu widze właśnie tylko gaźnik, gdyż z wtryskami bedzie problem z kolktorem dolotowym - ciężko będzie w jakikolwiek sposób umieścić tam wtryskiwacze a dolotu z innego silnika nie dopasujesz. Poza tym Ford jeszcze jakiś czas temu fabryczne wypuszczał wersje turbo nie na wrtyskach a włąśnie na gaźniku. Poza tym odpowiednie odprężenie silnika też jest ważne.
I chodźby nawet xr-ka objeżdżałą Cie na prostej to zakręty będa Twoje.
Pozdro

PumaRST 
Princessa of Ułęż

Wysłany: 21 Gru 2006, 14:23   

Wojtass napisał/a:
PUMA napisał/a:

a co do samego pomysłu, to niby był Kit do MK1 Sport czyli 1,3 ale to było na gaźniku itp.

To o czym mówisz pewnie tyczy się opcji x-pack, jednak jest to zestaw do silnika 1.1. Dawało mu to 78KM a w sklad zestawu wchodził kolektor dolotowy, zmodyfikowany gaźnik, kolektor baran i odchudzone koło zamachowe. Ponadto Fiesty takie dostawały opony 205/60/13 na felgach RS 7J, sztywniejszye zawieszenie, krótsza przekładnię kierowniczą, szeroookie poszerzenia i przedni i tylny spoiler.
Fajna nie? ;)
[url=http://img522.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Co do samej przeróbki silnika 1.1 na turbo to ja tu widze właśnie tylko gaźnik, gdyż z wtryskami bedzie problem z kolktorem dolotowym - ciężko będzie w jakikolwiek sposób umieścić tam wtryskiwacze a dolotu z innego silnika nie dopasujesz. Poza tym Ford jeszcze jakiś czas temu fabryczne wypuszczał wersje turbo nie na wrtyskach a włąśnie na gaźniku. Poza tym odpowiednie odprężenie silnika też jest ważne.
I chodźby nawet xr-ka objeżdżałą Cie na prostej to zakręty będa Twoje.
Pozdro

1) Wiem o czym mówie!! MK1 1,3 Sport ( nie xr2). Wzasadzie już nie dostepna.
2) wiem co to był X=Pack
3) Nie widziałem forda na gaźniku Turbo. i nie przypominam sobie zeby był w europie taki produkowany, albo były na MFI, albo na EFI.

wejdź: http://www.fiesta-mk1-register.de/ a potem galeria 4 i MK1 Turbo

Piesek napisał/a:
jesteś pewien co do niezakucia daihatsu Marcin? Kumpel ma takiego i się upiera że w serii zakuty jest i że wytrzymuje nawet do 180ps...
Co do tego 1.1 to wydasz 4-6tyś zł i dalej będzie Ci xr2i objerzdzać jak dzieciaka

FRST też wytrzymuje 200KM na seryjnym dole i czy to swiadczy otym że jest zakuta??
Taka sama teoria jak w oplowskim c20let który ma być zakuty a nie jest. Wzasdzie nie wiele jest aut seryjnie zakuwanych. Zrególy te które były tylko wypuszczane żeby spełnić obowiązek homologacyjny, a nie te które były w normalnej produkcji.
Ford Fiesta RS ZetecTurbo 207KM 250Nm ET: 13:85 RiP

Lokmen 
Zeus

Wysłany: 21 Gru 2006, 14:57   

PUMA napisał/a:
Taka sama teoria jak w oplowskim c20let który ma być zakuty a nie jest.
nie no stary co jak co ale C20LET jest napewno zakuty seryjnie - ewentualne wątpliwości sa co co C20XE jede żódła mówią ze tak inne że nie

Wojtass 

Wysłany: 21 Gru 2006, 15:40   

PUMA napisał/a:

Nie widziałem forda na gaźniku Turbo. i nie przypominam sobie zeby był w europie taki produkowany, albo były na MFI, albo na EFI.

Capri turbo / Capri 280 Brooklands

Tickford Capri

Granada Turbo

PumaRST 
Princessa of Ułęż

Wysłany: 21 Gru 2006, 17:28   

Łokmen napisał/a:
PUMA napisał/a:
Taka sama teoria jak w oplowskim c20let który ma być zakuty a nie jest.
nie no stary co jak co ale C20LET jest napewno zakuty seryjnie - ewentualne wątpliwości sa co co C20XE jede żódła mówią ze tak inne że nie

a widziałeś kiedyś rozebrane c20let?? raczej nie skoro powielasz tą teorie :D niestety nie jest zakuty, ma przerobione denko tłoka wzgledem c20xe ale nie są to kute tłoki. już wygrałem kilka literków na takim zakłądzie wiec moge sie założyć i z tobą jak nie dowierzasz. co wiecej jak sie uprzesz moge zrobić fotki tłoka z takiego silnika :D

[ Dodano: Czw Gru 21, 2006 17:42 ]
Wojtass, wychodzi na to że były :D co prawda myślałem że na wtrysku skoro równocześnie było 2,8i ale tu sie myliłem. Niemniej jednak biorąc po uwage silniki które mozna wsadzić do fiesty to tylko MFI lub EFI

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Wysłany: 22 Gru 2006, 00:54   

Wojtass napisał/a:
PUMA napisał/a:

żeby sięnie rozwodzić to powiem że mk1 1.3 sport były znacznie leipiej udoskonalone przez forda niż xr2 mk1 .
Wojtass napisał/a:
[To o czym mówisz pewnie tyczy się opcji x-pack, jednak jest to zestaw do silnika 1.1. Dawało mu to 78KM a w sklad zestawu wchodził kolektor dolotowy, zmodyfikowany gaźnik, kolektor baran i odchudzone koło zamachowe. Ponadto Fiesty takie dostawały opony 205/60/13 na felgach RS 7J, sztywniejszye zawieszenie, krótsza przekładnię kierowniczą, szeroookie poszerzenia i przedni i tylny spoiler.
Fajna nie? ;)
[url=http://img522.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

1.3sport w wersji x-pack występowało z 78 KM . co do opon to tylko 205/60 bo 1.1 w wersji x=pack był podawany na początku z oponami 205/60 później tylko z 185/55
a zdjecie którego fragment wyciąłespochodzi z folderu x-pack w którym 1.3 sport ( supersport ) po prostu jeszcze nie było uwzględnione , bo pojawił sie trzy tygodnie później ( zdjecie jest z foldreu na rok rejestracyjny 1977 i faktycznie jest na nim 1.1 x=pack )

ADHD/Adrenaline

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 23 Gru 2006, 02:24   

wracając do tematu dół silnika nie wytrzymuje mocy pow 60-65 KM . Wiec dokładanie mocy do 1,1 mija się z celem chyba ze masz dobry dostęp do panewek i szlifów .

Darekmk3 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Darek
Wysłany: 23 Gru 2006, 18:44   

diodalodz napisał/a:
wracając do tematu dół silnika nie wytrzymuje mocy pow 60-65 KM . Wiec dokładanie mocy do 1,1 mija się z celem chyba ze masz dobry dostęp do panewek i szlifów .

a na moje takie głupie swiateczne rozyslenia to powinien wytrzymac... ;)
jak ma 1.1 w stanie "igła" to dobrze eksploatowany jeszcze duzo wytrzyma to samo tyczy sie 1.3... ;)
pozdro :)
cos dla grupy jebax teoretix
fiesta rs 1300 w akcji

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 23 Gru 2006, 19:08   

1.3 jest na 5 podporach i wytrzyma 1.1 to głupota i niszczenia kasy .

PumaRST 
Princessa of Ułęż

Wysłany: 23 Gru 2006, 19:48   

ja wogóle nie rozumiem czemu ludzie chcą sobie utrudniać. jest bazowy zadżebiście wytrzsymały silnik w fordzie który jest fabrycznie uturbiony i po co coś grzebać z niewiadomym wynikiem?? 70-80KM

jak tam jest 130KM w serii i daje rade

Darekmk3 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Darek
Wysłany: 23 Gru 2006, 21:06   

PUMA napisał/a:
ja wogóle nie rozumiem czemu ludzie chcą sobie utrudniać. jest bazowy zadżebiście wytrzsymały silnik w fordzie który jest fabrycznie uturbiony i po co coś grzebać z niewiadomym wynikiem?? 70-80KM

Marcin to już tak jest i bedzie :P heh kazdy jest ciekaw,a swoją drogą to wkoncu moglby ktos zrobic1.1-1.3T bo tego nikt u nas nie zrobil jeszcze,ja sam wolałbym swap na ziutka 1.8 niz uturbiac 1.3 ale tez mi kiedys takie mysli po głowie łaziły ale wybiłes mi je z głowy ;)

cos dla grupy jebax teoretix
fiesta rs 1300 w akcji

dday 

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 23 Gru 2006, 21:11   

Darekmk3 napisał/a:
uturbiac 1.3

nie wiem czy ktoś to pamięta, ale "100 lat" temu ktoś dał linka do czeskiej albo słowackiej (chyba) stronki kolesia który uturbiał 1.3 - coprawda nie wiem jak to się skończyło ale może ktoś wie :?:
albo pamięta link :fox:

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Wysłany: 23 Gru 2006, 22:58   

PUMA napisał/a:

Stary jedyny sens wsadzania uturbinoego silnika do nadwozia które bez żadnych problemów przyjmuje wilnossące jednoostki nieco silniejsze niż taki uturbiony wynalazek jest fakt że nikt nigdy czegoś takiego nie ukończył czyli pole popisu jeżeli chodzi o srutututu za uszami dla wszelkiej maści jebaków teoretyków jest nieograniczone .
Moja radadla Ciebie - nie pitol bo Jebakiem Teoretykiem nigdy nie zostaniesz choćbyś nie wiem co robił to ci się po prostu nie uda ( koniec i kropka ) .

[ Dodano: Sob Gru 23, 2006 23:01 ]
diodalodz napisał/a:

a widziałęś 1.1 fordowskie o mocy 60 - 65 KM ? ( ja nie widziałem więc chętnie bym się douczył )

Mówisz że dół silnika nie wytrzyma - a góra wytrzyma ? a jakby silnik do góry nogami odwrócić i dół byłby górato by wytrzymał ?

[ Dodano: Sob Gru 23, 2006 23:05 ]
Darekmk3 napisał/a:
PUMA napisał/a:

Marcin to już tak jest i bedzie :P heh kazdy jest ciekaw,a swoją drogą to wkoncu moglby ktos zrobic1.1-1.3T bo tego nikt u nas nie zrobil jeszcze,ja sam wolałbym swap na ziutka 1.8 niz uturbiac 1.3 ale tez mi kiedys takie mysli po głowie łaziły ale wybiłes mi je z głowy ;)

Jebakiem Teoretykiem to ty nigdy nie byłeś i chyba jużnie będziesz :(

Myślałeś o przynależności do BurakiTeam ?

ADHD/Adrenaline

PumaRST 
Princessa of Ułęż

Wysłany: 23 Gru 2006, 23:09   

Żółwik Tuptuś napisał/a:

Moja radadla Ciebie - nie pitol bo Jebakiem Teoretykiem nigdy nie zostaniesz choćbyś nie wiem co robił to ci się po prostu nie uda ( koniec i kropka ) .

to było do mnie?? jesli tak to ja bardzo chce nalezec do nich :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Lokmen 
Zeus

Wysłany: 24 Gru 2006, 01:08   

chyba do niczego sensownego nie dojdziemy - zamykam temat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi