Mulaste hamulce? Coś grzechocze w skrzyni? |
Autor |
Wiadomość |
chmiel [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Wrz 2007, 09:30 Mulaste hamulce? Coś grzechocze w skrzyni?
|
|
|
Witam 4 dni temu kupiłem sobie fiestke mk3 1.4 gaźnik 73 lub 71km 90r clx(3d). sam niewiem do końca. Pierwsze co zwróciło moją uwagę to tragiczne hamulce...problem polega na tym ze hamulec reaguje dopiero wtedy gdy wcisne 2/3 pedału, żeby wogóle zahamować musze całą stopą (bo bardzo ciężko chodzi w porównaniu do innych aut) mocno wcisnąć pedał do dna a i tak bardzo słabo hamuje - nie da się zablokować kół.
Poprzedni właściciel mowił ze podobno coś cylinderkami jest chyba nie tak.
Drugi problem to gdy jade na jedynce coś głośno grzechocze lub jest to dzwięk takiego obcierania trudno określić, na 2jce dzwięk jest o wiele cichszy a na trójce już w sumie wogóle go nie słychać...mam przypuszczenie że mogą to być łożyska w skrzyni biegów ale to tylko moje przypuszczenia.
Trzeci problem to gdy dodaje 2/3 gazu przyspiesza normalnie i całkiem rzwawo natomiast gdy docisne cały gaz to zaczyna się mulić (tracić przyspieszenie) i głośno buczeć. Być może rozregulowany gaźnik?
Na gazie silnik pracuje równo natomiast na benzynie przygasa tak jak by za niskie obroty a potem znów wskakuje na wyższe iu znów przygasa - silnik nie gaśnie tylko pracuje nie równo.
Czasami coś piszczy w silniku ale wydaje mi się że to pompa paliwa, ponieważ poprzedni właściciel jeździł tylko na gazie a w baku paliwa opary tylko benzyny były i pompa zapierdzielała na sucho.
Dodam że wymieniłem filtr powietrza a za tydzień jade wymienić olej, filtr oleju oraz świece. Pozatym fiesta jeździ, nie ma żadnych problemów z odpalaniem itp.
Proszę o odpowiedzi co myślicie o problemach mojego fordaka i ewentualnie jakie ceny napraw by mnie wyniosły.
POZDRAWIAM WSZYSTKIE FIESTY. |
|
|
|
 |
pawloplus

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: SuperS
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 10 Wrz 2007, 09:45
|
|
|
to ze fiesta nie chodzi Ci dobrze na paliwie to pompa do wymiany. Koszt to około 70zł Nie pompuje juz tak paliwa jak trzeba i dlatego nie moze sie wkrecic na obroty dobrze. Jak zmienisz pompe to z tyłu masz taką śrube do regulacji obrotów.
Co do hamulców. Masz ubytki w płynie? Jak nie ubywa i nie widzisz nigdzie wycieków to moze są tylko zapowietrzone. Ja jednak na Twoim miejscu zmienił bym płyn już na nowy na DOT4 koszt 12zł. Dobrze by było rozkrecic i sprawdzic tylne hamulce. Cylinderki to koszt 15zł szt a warto wymienic jak są od nowosci i dobrze popacz przewody elastyczne hamulcowe czy niesą popękane koszt około 18zł szt.
Co do skrzyni to sie nie wypowiem.
PZDR |
_________________ Kochaj i nie słuchaj innych..
Umieraj szybko by inni nie cierpieli....
THE END |
|
|
|
 |
chmiel [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Wrz 2007, 10:32
|
|
|
Ubytków w płynie nie ma ale sprawdze podzespoły na które zwróciłeś uwagę. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 10 Wrz 2007, 11:03
|
|
|
do wymiany pewno już są bembny i szczęki jak to zwykle bywa . Czy to mulenie występuje tylko na gazie czy tylko na benzynie ze na wcisniętym pedale do końca muli . Jeśli tylko na gazie to tracisz gdzieś szczelność kolektora/gaźnika /filtra powietrza . Warto sprawdzić serwo hamulcowe bo często to ono puszcza powietrze . |
|
|
|
 |
chmiel [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Wrz 2007, 11:41
|
|
|
Na benzynie oraz na gazie. Choć na benzynie jest ogólnie rzwawszy troche (czyli nie jestem pewien czy to pompa paliwa jest zwalona, tak jako kolega napisał wyżej gdyż podczas jazdy chodzi na benzynie normalnie ale na postoju dopieor odczuwam jak skacza obroty) ale gdy przycisne oczywiscie uslysze tylko booooo...i nic sie nie dzieje. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 10 Wrz 2007, 15:03
|
|
|
albo ciągnie gaz i benzyne na raz albo jest nie szczelny dolot . |
|
|
|
 |
pawloplus

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: SuperS
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 10 Wrz 2007, 22:02
|
|
|
spróbuj zakrecic zawór na butli gazu jak bedzie dalej mulic na benzynie to sprawdz pompe.Moze juz nie podawac tyle paliwa ile potrzeba i bedzie go mulic. Ja tak mialem
[ Dodano: Pon Wrz 10, 2007 21:05 ]
sprawdz jeszcze filtr paliwa. Moze jest juz na wykonczeniu |
_________________ Kochaj i nie słuchaj innych..
Umieraj szybko by inni nie cierpieli....
THE END |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.