Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Remont silnika w ford fiesta 1,1 koszty?
Autor Wiadomość
pempuch 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 28 Sty 2008, 12:26   

Witam. Co do remontu silnika w fiescie 1.1. Otoz mam taką samą ( a w zasadzie mialem bo teraz jest 1.3i). Przedtem silniczek tez byl 1.1i , objawy byly podobne tak jak u Ciebie, tez juz nie palila na jeden cylinder.Zastanawialem sie czy remontowac czy kupic drugi silnik. Remont sie nie oplaca (robocizna+czesci) za drogo wychodzi.A jeszcze nie wiadomo co bedzie po remoncie. Lepiej jest kupic drugi silnik. I tak tez zrobilem.Kupilem 1.3i z fiesty sciagnietej z niemiec po wypadku.Przelozylem i jest super. Silnik kosztowal 600 zl, robocizna 300, czesci 200 ( bo zawsze sie cos jeszcze znajdzie... a to olej, a to płyny a to inne srutututu). Stary silniczek tez byl zagazowany, wiec do 1.3i takze gaz jest podlaczony. Z instalacją zadnych przerobek nie musialem robic. Tak samo jesli chodzi o mechanike w trakcie wymiany:skrzynia i inne srutututu wszystko pasuje :) Myslalem ze beede musial zmieniac komputer....jednak co sie okazalo nie trzeba i wszystko ladnie gra :) Silniczek jak ta lala,nawet mniej pali niz 1.1. Wiec jesli chcesz przeprowadzac remont, zastanow sie dobrze...bo nie dosc ze drozej Cie to wyniesie, to jeszcze i czas naprawy bedzie dluzszy....a tak przy wymianie silnika trwa to gora 2 dni :) .Pozdrawiam

[ Dodano: Pon Sty 28, 2008 12:29 ]
aha... zapomnialem ze ten silnik 1.3i jest mlodszy od starego.....o 4 czy 5 latek :)

shakalik
[Usunięty]

Wysłany: 28 Sty 2008, 17:27   

Witam dzis byłem u mechanika(chyba juz 3) i ten pomierzył cisnienia i wyszło że na
1.12 kG/cm2
2.12kG/cm2
3.7kG/cm2
4.11kG/cm2

Okazało sie że na 3 pekł pierscien,skutek przegrzania silnika.wymienia,splanuja głowice i ma jezdzic.no coz zobaczymy.

Bart_Skrzyszow 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Bartek
Wysłany: 28 Sty 2008, 17:44   

Jakby nie ten 3 to całkiem nieźle by było, ja mam na wszystkich po 13,0 wg tego co mierzyłem końcem lata
Ile Ci krzyknęli za robotę?
Tel. 692 063 773, lub 017 745 15 75
Gwarancja, faktury VAT.

maxim
[Usunięty]

Wysłany: 28 Sty 2008, 18:05   

ja u siebie robiłem pierscionki i uszczelniacze pierscionki goetz i uszczelniacze 300 i kolejne tyle robota co prawda lata teraz ładnie ale nie wiem czy nie lepiej było jakiś 1.3 wbić

shakalik
[Usunięty]

Wysłany: 28 Sty 2008, 18:48   

za robote cos koło 150 zł plus czesci nie wiem ile dokładnie...w srode powinienem miec juz sprawna fiescinke i wszystko bedzie wtedy jasne;)

SpiderMAN 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
Wysłany: 28 Sty 2008, 22:43   

maxim napisał/a:
ja u siebie robiłem pierscionki i uszczelniacze pierscionki goetz i uszczelniacze 300 i kolejne tyle robota co prawda lata teraz ładnie ale nie wiem czy nie lepiej było jakiś 1.3 wbić
Oj lepiej... Mnie już kumpla ojciec, który od lat 80 jeździ do sąsiadów po auta, szuka silnika... :P

bak
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sty 2008, 12:18   

Ja jestem w temacie jesli chodzi o remont silnika moja fiesta mojej dziewczyny brala duzo oleju i strasznie kopcila az w koncu "klekla" silnik do remontu (1.1 na wtrysku) :( Mechanior powiedzial ze koszt remontu w wersji optymistycznej 1000 zl ale powiedzial ze w naszym wypadku remont moze wyniesc nawet 1500 zl :( Wiec zdecydowalismy sie na wymiane silnika okazyjnie udalo nam sie kupic silnik ze skrzynia (bo wczesniej mielismy "czworke") za 500 zl tylko niestety wstawilismy samochod na przekladke silnika do strasznego dusigrosza za robocizne policzyl sobie 400 zl plus 100 zl za plyn chlodniczy i paliwo (bo troche zatankowal zeby sprawdzic jak silnik chodzi). Po wymianie silnika ten samochod dostal druga mlodosc smiga jak zyleta. Tak jak ktos juz pisal jesli kupowac silnik to tylko jezeli mozna go jeszcze odpalic w starym samochodzie i zobaczyc jak pracuje :ok:

kenczorf 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Grzegorz
Wysłany: 29 Sty 2008, 14:13   

jestem tego samego zdania..lepiej wymienic..nie oplaca sie remontowac takiego silnika...raz ze slaby to za 1500 jak kolega pisze zrobisz podstawowy remont..ja robilem taki calkiem kapitalny i teraz tego zaluje bo zaplacilem za niego ponad 3000 :/ moze i nie bierze oleju wogole...niemam z nim zadnych problemow (oprocz cpp:) :P pali ksiazkowo czyli 6.8 l w miesice lub troskze mniej (nie pamietam dokladnie bo pol roku temu gaz zalozylem) ale jak zaczne jezdzic tak zeby mnie wszyscy nie wyprzedzali to wezmie i 8 liter czyli o 0.5 litra mniej jak 125cio konny civic mojego szwagra. A w sumie za fieste plus remont dalem tyle co on za tego civica...
jak czlowiek mlody i nie doswiadczony to glupi...ale najbardziej dosadna nauka to jest nauka na bledach. Po tym wszytkim wiem ze juz nigdy nie zrobie remontu..chyba ze drobny..nie wiecj niz za 1000 zeta o ile auto bedzie warte duzo wiecej...a jak nie to albo sprzedaz albo wymiana silnika :)

shakalik
[Usunięty]

Wysłany: 30 Sty 2008, 19:30   

no i po naprawie przyczyna dziwnej pracy fiestki był ułamany pierścień na 3 tłoku.części plus robocizna...jedyne 600 zł...gdyby nie ponowne dobieranie się do łancuszka koszt byłby niższy o jakieś 150 zł...ale coż człowiek uczy się na błędach...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi