|
[MK5] Klima przy wyższych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 16:23 [MK5] Klima przy wyższych obrotach
|
|
|
Kolejny problem z klimą mam moi drodzy :) Liczę, że ktoś mnie oświeci lub powie jak to skorygować.
W czym problem?
Po przekroczeniu ~3krpm na jakimkolwiek biegu klima zaczyna chodzić jakby chciała a nie umiała. Tzn. powietrze chłodne dalej leci, ale wrażenie jest takie, jakby się klima "kończyła".
Wkurza to zwłaszcza na autostradzie - przy włączonej klimie nie ma co lecieć powyżej 120kph, bo zwyczajnie w aucie zaczyna się robić ciepło...
Help :] |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3110 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 17:17
|
|
|
byłeś w serwisie klimy, tzn. ją nabijałeś? |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 17:19
|
|
|
Nie, bo na obrotach niższych niż 3krpm daje taki ziąb, że nozdrza bolą... |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 17:30
|
|
|
im wyższa prędkość obrotowa silnika tym czynnik szybciej się chłodzi i przy ustawionym progu około 5st C sprężarka jest rozłączana... dobrze by było wiedzieć ile masz czynnika i czy nie jest go przypadkiem za dużo, bo to też nie dobrze.
czujesz szarpania w czasie jazdy jak się sprężarka włącza/wyłącza? |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 18:04
|
|
|
Marcin napisał/a: | im wyższa prędkość obrotowa silnika tym czynnik szybciej się chłodzi i przy ustawionym progu około 5st C sprężarka jest rozłączana... |
Tyle, że wtedy jak włączysz klimę i jedziesz te 130, to tej klimy zbytnio nie czujesz - a te 5°C się też w 5 sekund nie zrobi...
Marcin napisał/a: | dobrze by było wiedzieć ile masz czynnika i czy nie jest go przypadkiem za dużo, bo to też nie dobrze. |
Cóż, sprawdzić można, ale jak mówiłem - ziąb jest.
Marcin napisał/a: | czujesz szarpania w czasie jazdy jak się sprężarka włącza/wyłącza? |
Problem w tym, że auto chodzi jak chodzi (muli nieco) i tak jest cały czas jak mam włączoną klimę. Wyłączysz, to "dostaje skrzydeł".
Kiedy zaś przekraczam te 3krpm, to wrażenie jest takie (zwłaszcza na niższych biegach - 2 i 3) jakby sprężarka wrzucała "drugi bieg" - auto lepiej przyspiesza, ale ciągle nie tak, jakby się zbierało, gdyby klimę wyłączyć. |
|
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 18:27
|
|
|
Pufcio napisał/a: | Problem w tym, że auto chodzi jak chodzi (muli nieco) i tak jest cały czas jak mam włączoną klimę. Wyłączysz, to "dostaje skrzydeł".
Kiedy zaś przekraczam te 3krpm, to wrażenie jest takie (zwłaszcza na niższych biegach - 2 i 3) jakby sprężarka wrzucała "drugi bieg" - auto lepiej przyspiesza, ale ciągle nie tak, jakby się zbierało, gdyby klimę wyłączyć. |
u mnie jest tak, że jak zostanie przekroczona temp. graniczna na bodajże skraplaczu to sprężarka jest rozłączana (uczucie jakby była odłączana/dołączana przyczepka z tyłu ) i tak jest cały czas, czy to przy niskim prędkościach obrotowych czy wyższych. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 18:31
|
|
|
Marcin napisał/a: | u mnie jest tak, że jak zostanie przekroczona temp. graniczna na bodajże skraplaczu to sprężarka jest rozłączana (uczucie jakby była odłączana/dołączana przyczepka z tyłu :-P ) i tak jest cały czas, czy to przy niskim prędkościach obrotowych czy wyższych. |
To całkiem inna sytuacja niż u mnie :/ Ech... cholera, zaś będzie kolejny nierozwiązany problem :/ |
|
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 18:45
|
|
|
sprawdziłbym na Twoim miejscu sprężarke, może to być jej wina. Podjedź do jakiegoś serwisu od klim, ewentualnie jeszcze spytaj się kolegi Anjko. |
|
|
|
 |
Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 39 Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2321 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 21:27
|
|
|
sprawdź ile masz czynnika, jest też taka opcja że sprężarka się zaciera.... niestety ale przeważnie za rozłączenie chłodzenia odpowiada czujnik ciśnienia w ukł. (za duże bądź za niskie ciśnienie w układzie) niestety wiekszość ludzi co nabija klimę to na zasadzie nabić i niech spada nie sprawdzają niczego.... |
_________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź " |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 21:33
|
|
|
Laskosz napisał/a: | ale przeważnie za rozłączenie chłodzenia odpowiada czujnik ciśnienia w ukł. (za duże bądź za niskie ciśnienie w układzie) |
Czyli mam rozumieć, że jak będzie za dużo freonu, to przy wyższych obrotach się tak będzie działo?
Laskosz napisał/a: | niestety wiekszość ludzi co nabija klimę to na zasadzie nabić i niech spada |
Kupiłem autko jak miało 145k (i do tego czasu, przez 8 lat było serwisowane przez 1. właścicielkę!) i do tej pory (152k) w aucie nie grzebałem, bo było wszystko wymieniane (nie liczę jedynie filtrów) a klima mroziła jak się włączyło, więc wszystko pasiło. Problem z 3krpm wyczaiłem dopiero jakiś czas później... |
|
|
|
|
 |
Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 39 Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2321 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 21:40
|
|
|
klimę należy serwisować raz na 2 lata lub częściej... poprostu olej w sprężarce tak jak i silniku zużywa sie... |
_________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź " |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 21:53
|
|
|
Laskosz napisał/a: | klimę należy serwisować raz na 2 lata lub częściej... poprostu olej w sprężarce tak jak i silniku zużywa sie... |
Jak facetka oddawała auto do serwisu rok w rok, to podejrzewam, że przegląd klimy jej robili Poza tym pisałem - póki się nie przekracza 3krpm, klima działa jak ta lala. Na mój gust, gdyby coś miało padać, to by nie działało w ogóle (albo działałoby słabo... a tu jest tylko te 3krpm - zawsze, równo jak w zegarku) |
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|