[MK3] Wymiana filtra paliwa i powietrza - PYTANIE |
Autor |
Wiadomość |
demasoni [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 16:26 [MK3] Wymiana filtra paliwa i powietrza - PYTANIE
|
|
|
Witam,podczas wymiany filtra paliwa kiedy wyciagalem ten dolny wezyk dolotowy wystrzelila mi gdzies ta koncowka,ten chocby zatrzask (taki jak jest w gornym wezyku).Nie potrafie go znalezc i nasadzilem ten wezyk bez tego zatrzasku.foto nr 1.Trzyma mocno,nawet jak chcialem sciagnac to sie nie da.Czy bez tego stanie sie cos?Czy nie bedzie jakis wyciekow paliwa albo cos?
Druga sprawa to jak zmienialem filtr powietrza moim ocza ukazal sie taki widok,foto nr 2.Bylem pare minut wczesniej na myjni i nie wiem czy to woda,czy benzyna,ale jak by sie tam miala niby dostac woda?Nie zabardzo wiem co to tam jest za urzadzenie,ale wyglada na to ze chyba cos z niego cieknie.Jakies sugestie?
 |
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 17:50
|
|
|
No benzynę od wody łatwo odróżnić, choćby po zapachu To urządzenie to gaźnik
Pozdro |
|
|
|
 |
demasoni [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 17:55
|
|
|
No ale tam wszystko smierdzi benzyna,wiec nie tak latwo.To on ma gaznik a nie monowtrysk? |
|
|
|
 |
drjanusz

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 18:12
|
|
|
No to właśnie Monowtrysk nie gaźnik jak niektórzy w uproszczeniu nazywają(sens działania podobny)
I powiem Ci że to po części przypomina krople wody-ale musisz to wywąchać(albo sprawdzić organoleptycznie ) |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
demasoni [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 18:17
|
|
|
No tak,tylko czy tam powinno byc tak mokro jak ja mam czy zupelnie sucho? |
|
|
|
 |
drjanusz

|
Wysłany: 7 Lut 2009, 18:56
|
|
|
No raczej im suszej(bez oznak wody)tym lepiej
Postaraj się dokładnie wyczyścić wszystko i złóż do kupy.Za jakiś czas zobacz jak to wygląda(ble nie był to rok ) i wtedy będziesz wiedział cz to z myjni |
Była Fiesta 1,1i
|
|
|
 |
demasoni [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 19:53
|
|
|
No ok,a co z tym filtrem paliwa? |
|
|
|
 |
drjanusz

|
Wysłany: 7 Lut 2009, 20:05
|
|
|
Robiłem wymiane tego filtra już kilka razy ale kill2 mnie nie zwracałem uwagi na to jak tam działa zatrzask na wężyku. Odpal autko i obserwuj co się dzieje,mówisz że nawet nie bardzo idzie ściągnąć to powinno trzymaćale głowy nie daje Nie powinno być przecieków. |
Była Fiesta 1,1i
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 20:11
|
|
|
demasoni, to co tam masz to w przeważającej części woda (wykroplona z powietrza w kontakcie z ciepłym "wydechem" odmy - wychodzi spod gumowego grzybka), do tego pary oleju z tejże odmy i może trochę benzyny. ogólnie o tej porze roku właściwie nie do uniknięcia, tym bardziej jeśli jeździsz głównie w mieście. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
demasoni [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 21:27
|
|
|
No wlasnie jak sciagnalem pokrywe i filtr powietrza to go odpalilem i widzialem jak z tego gumowego gumowego grzybka taka chocby mgielka do gory bije.to chyba jest to co mowisz.bidżej86 ty mi tu juz pare razy pomogles,widac sie fest znasz.bidżej86 na prezydenta |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 7 Lut 2009, 22:23
|
|
|
W 1,1i filterek paliwa pracuje pod cisnieniem więc lepiej jakąś opaskę na ten przewód zaciśnij (taka moja opinia) a co do mokrego wewnątrz filtra, to tak jak bidżej86, pisze, proponuje wytrzeć do sucha. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 7 Lut 2009, 22:58
|
|
|
demasoni, od razu że się znam po prostu mam to samo co Ty i to samo mnie kiedyś zastanawiało
a filterek powinien dać radę bez zatrzasku. jak wymieniałem u siebie to przewody były porządnie zaklinowane na króćcach filtra. zatrzaski trzeba było ścisnąć tylko po to żeby przewody zeszły z przetłoczeń na końcach króćców... także jeździć można, ale w międzyczasie szukałbym jednak jakiejś końcówki z zatrzaskiem albo tego który Ci wyskoczył... |
|
|
|
 |
demasoni [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lut 2009, 14:36
|
|
|
Tak wlasnie zrobie.Dzisiaj mialem wymieniac swiece i kable WN wedlug opisu,ktory jest podwieszony,ale pogoda nie dopisala.Ciekawe jakie tam mnie czekaja przygody.Dzieki i pozdro. |
|
|
|
 |
keram71_89 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2009, 20:20
|
|
|
a w tym filtrze powietrza po wymianie ma byc such czy trzeba tam dolac jakiegos oleju czy cos , jak tak to prosze o odpowiedz ile i co tam ma byc ? |
|
|
|
 |
bidżej

|
|
|
|
 |
keram71_89 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2009, 20:23
|
|
|
no ja tez tak myslalem , tylko ze gdzies czytalem ze tam trzeba wlac jakiegos oleju czy cos, tzn ze trzeba tylko przelozyc filtry jak jest sucho i to wszystko ? |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 9 Lut 2009, 20:24
|
|
|
wyjmujesz stary, możesz zdjąć i wyczyścić całą patelnię, zakładasz nowy, skręcasz i wio. |
|
|
|
 |
keram71_89 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2009, 21:19
|
|
|
mam pytanko bo jestem posiadaczem forda fiesty 1.1 1994, i czy wymieniajac filtr paliwa to w identyczny sposob sie zmienia tzn, zdejmujac stary i zakladajac nowy , bardzo prosze o odpowiedz co dokladnie zrobic. |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 9 Lut 2009, 21:23
|
|
|
keram71_89, założyłeś już temat z pytaniem o filtr paliwa (który właściwie nie ma racji bytu), dostałeś w nim odpowiedź i pytasz jeszcze tutaj... szynszylowi znowu ciśnienie skoczy |
|
|
|
 |
keram71_89 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2009, 21:26
|
|
|
i czy kupujac owy filtr paliwa to musze znac jego marke czy wystarczy podac model samochodu i rocznik , co mam dokladnie sprawdzic i powiedziec przy kupowaniu takiego filtru |
|
|
|
 |
|