[MK3] Ustawianie tylnej klapy |
Autor |
Wiadomość |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 11 Mar 2009, 17:48 [MK3] Ustawianie tylnej klapy
|
|
|
Mam nadzieję że to odpowiedni dział...
Chciałem się dzisiaj zabrać za poprawienie ustawienia tylnej klapy, bo wygląda tak:
jak widać, szpara jest znaczna - przy lampach wchodzą w nią palce. wszystko jest szczelne, ale wnerwia mnie że klapa wygląda jakby nie lubiła reszty
i pojawił się zonk otóż śruby przy zawiasach pozwalają na regulację góra-dół i w pewnym stopniu lewo-prawo. a ja potrzebuję przesunąć klapę w kierunku budy... da się to zrobić? |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 11 Mar 2009, 19:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
essien [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Mar 2009, 17:53
|
|
|
zamkiem możesz próbować, tzn ta czesci w pasie tylnym a nie w klapie. ja zrobiłem nieco ciaśniej. Troche ciężej sie zamkyka ale za to nie skrzypi i jest szczelnie. |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 11 Mar 2009, 18:23
|
|
|
na zamku już podregulowałem, na zawiasach też. klapa u góry jest równo z dachem, u dołu równo z lampami. ale ciągle odstaje od budy do tyłu |
|
|
|
 |
dhaaaro [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Mar 2009, 18:47
|
|
|
a autko przypadkiem nie bylo bite?? ja mam to samo i nawet z tej samej strony co TY... ale wiem ze cos tam bylo klepane. |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 11 Mar 2009, 19:07
|
|
|
pewnie że było, i to właśnie w dupsko (konkretnie chyba w prawy tył). ale klapa już od samej góry tak odstaje, na całej długości krawędzi równo, z obu stron |
|
|
|
 |
Nesor

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
|
Wysłany: 11 Mar 2009, 19:49
|
|
|
Ja wczoraj majstrowałem przy klapie bo mi tez za bardzo do tyłu odstawała i nie była szczelna, wiec wziąłem sobie torks`a i przesunąłem troszkę do środka słupek a belce... ten co w zamek włazi i już mi to lepiej wygląda.
a co do bidżej napisał/a: | pewnie że było, i to właśnie w dupsko | to raczej tym jest spowodowane, ale spróbuj sobie z tym bolczykiem przesunąć do środka możne co da... |
_________________ Jest
-"Dupowozidło" Mondeo mk3 2.0 16v GHIA Kombi
- "Magiczny Czarnuch" - Fiesta mk3 1.8 16v Xr2i http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=48108
Bylo
"Prędki Automat" - (RIP) http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=36768 |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 11 Mar 2009, 21:51
|
|
|
Nesor, bolec bagażnika mam ustawiony ok, dziś też się nim bawiłem...
zresztą, jak dobrze się przyjrzeć fotce, to widać że od linii lamp w kierunku bolca jest coraz lepiej. a żeby to była wina dzwona to zawiasy musiałyby być robione całkiem od nowa, tymczasem nie wygląda wszystko załatwiłoby przesunięcie mocowania zawiasów do budy w kierunku dachu, a tymczasem one chyba są na stałe ... trochę zawile, ale jutro pstryknę fotkę jak to wygląda na górze |
|
|
|
 |
Nesor

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
|
Wysłany: 12 Mar 2009, 10:51
|
|
|
bidżej, wg mnie to jeżeli jest dobrze ustawione na zamku i bolczyku to jedyny winowajca to zawias lub dwa bo co innego...
U mnie tak samo jest szpara między lampami a klapą... i to juz chyba normalne <?>
tak było do wczoraj...
od wczoraj jest tak:
na zdjęciach widać znaczna różnice w odległości klapy do budy, ale przy lampie prawie(może troszkę) nic sie nie zmieniło... po przesunięciu bolca w dól ( co prawda zamek się troszkę ciężej odmyka ale mam szczelniej przynajmniej |
_________________ Jest
-"Dupowozidło" Mondeo mk3 2.0 16v GHIA Kombi
- "Magiczny Czarnuch" - Fiesta mk3 1.8 16v Xr2i http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=48108
Bylo
"Prędki Automat" - (RIP) http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=36768 |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 18 Mar 2009, 11:13
|
|
|
poobserwowałem fiesty w Krakowie i doszedłem do takiego wniosku:
jak wiadomo, ford montował w fiestach mk3 2 rodzaje klap
- z przetłoczeniami na przedłużeniach dolnej krawędzi lamp (mk3?)
- gładkie (mk3.5?)
te z przetłoczeniami prawie zawsze są dopasowane idealnie (reszta prawdopodobnie powypadkowa )
te gładkie ZAWSZE odstają o mniej więcej 1cm od budy. nie wiem z jakiej okazji :yyy:
co lepsze, mam przed sobą niemiecki prospekt fiesty mk3.5 i wielką szparę można wypatrzeć na wszystkich zdjęciach oprócz tych idealnie z profilu, gdzie sama rzucałaby się w oczy. fotoszopka?
nic, tylko pogratulować szkopom nowoczesnych, precyzyjnych metod produkcji |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.