[MK3] nie pali po postoju |
Autor |
Wiadomość |
rasty [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 11:36 [MK3] nie pali po postoju
|
|
|
Witam moze ja odrazu przejde do rzeczy . Mam taki problem kupilem fieste mk3 91` jezdzilem ja jakies dwa miesiace , po czym skonczyl sie olej w silniku . Mechanik wymienil mi olej i filtr oleju , pojezdzila moze z tydzien skonczylo sie paliwo , dolalem i klops ,nie pali kreci ale nic nie zapali . Poprzedni wlasciciel wymienil swiece i kable wysokiego napieci wiec maja moze z 4 miesiace, ja wymienilem filtr powietrza , nie mam pojecia co sie moglo stac , chodzila ladnie dopuki nie skonczylo sie paliwo pozniej ju nie ruszy. Swiece nie zalane , jak wykrecilem swiece spod niej wydobywal sie bialy dym nie wiem czy to istotne . Prosze o jakies rady bo nie mam pojecia gdzie szukac rozwiazania. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 20 Mar 2009, 11:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
awilk
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Fun
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 18:24
|
|
|
rasty napisał/a: | jezdzilem ja jakies dwa miesiace , po czym skonczyl sie olej w silniku |
rasty napisał/a: | pojezdzila moze z tydzien skonczylo sie paliwo |
Mocny jesteś. Długiej przyszłości to ja twoim samochodom nie wróże
Zerknij tutaj http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=37652 |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 21 Mar 2009, 02:35
|
|
|
poszukaj przewodu zasilajacego w paliwo monowtrysk , idzie od filtra paliwa na lewej podłużnicy wąż do "gaźnika" . Odkręć wąż z monowtrysku kup w aptece największa strzykawkę jaką maja (tzw żanetę ) i wsadź w rurkę i pociągnij kilka razy , musisz dociskać strzykawkę do węża aby było szczelnie jak lubisz paliwo możesz to zrobić ustami wystarczy zaciągnąć . potem wsadź rurkę do butelki plastikowej i ustaw gdzieś w komorze silnika i włącz zapłon na 10 sek . jak poleci paliwo przykręć wąż tam gdzie był i odpali . |
|
|
|
 |
rasty [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Mar 2009, 10:03
|
|
|
dzieki wielkie sprubuje zrobic wszystko co mi napisaliscie. Mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie dlaczego z pod jednej swiecy kiedy ja odkrecam wylatuje bialo-szarawy dym???? czy to jakas powazna usterka????
[ Dodano: Sob Mar 21, 2009 13:45 ]
niestety ale nie znalazlem tego wezyka.. z tego co zaowarzylem to mam pompe paliwowa do ktorej dochadza jakies 2 "rurki" i z tamtat idzie dopiero jakis wezyk do gaznika (tojest to???????)
[ Dodano: Sob Mar 21, 2009 13:55 ]
a filtru paliwa nie znalazlem chyba go u mnie wogule nie ma... POMOCY!! |
|
|
|
 |
rentgen [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Mar 2009, 18:56
|
|
|
Cytat: | Mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie dlaczego z pod jednej swiecy kiedy ja odkrecam wylatuje bialo-szarawy dym? |
Czy jesteś pewien, że to jest dym?
Cytat: | a filtru paliwa nie znalazlem chyba go u mnie wogule nie ma... POMOCY!! |
Wyjmij najpierw podnośnik i klucz do kół to będzie go lepiej widać. Taka charakterystyczna puszka z jedną rurką u góry i drugą rurką na dole.
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=25373 |
|
|
|
 |
rasty [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Mar 2009, 21:13
|
|
|
tak jestem pewien ze to dym(bo co innego??) ... i on leci tylko z jednej dziury(po wykreconej swiecy) a z pozostalych ani trochu... co moglo sie stac???? bede bardzo wdzieczny za pomoc! a co do filtru to go juz znalazlem
[ Dodano: Sob Mar 21, 2009 21:15 ]
raczej znalazlem cos z wchodzaymi z boku 2 rurkami i wychodzaca jedna u gory ktora idzie bezposredio do gaznika |
|
|
|
 |
rentgen [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Mar 2009, 09:49
|
|
|
Bo mogą to być opary paliwa (jak masz zalany silnik i wykręcisz świece to leci taki "dymek").
Jeżeli wypaliłeś całe paliwo do zera, to prawie napewno pociągnęło wszelakie syfy zalegające na dnie baku (woda, rdza...) - to mogło zapchać filtr, więc go wymień. Spróbuj odpalić. Jeżeli filtr paliwa nie zatrzymał wszystkich brudów (a tak się zdarza) wszelakie brudy mogły popłynąć dalej...
Ważne. Masz gaźnik czy monowtrysk? |
|
|
|
 |
rasty [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Mar 2009, 12:27
|
|
|
co do tego dymku to on leci tylko z pod jednej swiecy... to jest cos powarznego(ja sie tego pozbyc/naprawic?)???? z tego co widze to chyba mam gaznik a dlaczego pytasz?? |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 22 Mar 2009, 13:20
|
|
|
zrób zdjęcie komory silnika. |
|
|
|
 |
rentgen [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Mar 2009, 18:11
|
|
|
Pytam, bo od tego zależy dalsza diagnoza. Na "chyba" to trudno cokolwiek zaradzić...
Tak jak prosił Dioda - zrób fotkę. |
|
|
|
 |
rasty [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Mar 2009, 19:50
|
|
|
dobra zrobie i jutro ja/je wam pokaze:) |
|
|
|
 |
massur
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 23 Mar 2009, 01:27
|
|
|
rasty napisał/a: | jezdzilem ja jakies dwa miesiace , po czym skonczyl sie olej w silniku | dobre
rasty napisał/a: | pojezdzila moze z tydzien skonczylo sie paliwo |
rasty napisał/a: | filtru paliwa nie znalazlem chyba go u mnie wogule nie ma... POMOCY!! | generalnie niezły ubaw...
Ja bym polecał pstryknąć fotkę silnika, może to nie na gaźniku i może pompka zdechła jak sie paliwo skończyło. |
|
|
|
 |
rasty [Usunięty]
|
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 23 Mar 2009, 17:43
|
|
|
hm a to inna para kaloszy . weź latarkę i poświeć do gardzieli i ruszaj linka gazu i patrz czy do gaźnika wlatuje paliwo nie wiele wyżej niż przepustnica . |
|
|
|
 |
rasty [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Mar 2009, 18:20
|
|
|
Ok i jesli leci to ok jak nie to lipa zgadza sie . |
|
|
|
 |
massur
|
Wysłany: 23 Mar 2009, 18:24
|
|
|
Na mój gust to filtra powietrza brakuje |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 23 Mar 2009, 22:38
|
|
|
lipa jak lipa oznacza to tylko że mechaniczna pompa nie podaje równie dobrze może być to wina pękniętego przewodu gumowego . |
|
|
|
 |
rasty [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Mar 2009, 10:38
|
|
|
Zrobilem test pompki czyli poszukaj przewodu zasilajacego w paliwo monowtrysk , idzie od filtra paliwa na lewej podłużnicy wąż do "gaźnika" . Odkręć wąż z monowtrysku kup w aptece największa strzykawkę jaką maja (tzw żanetę ) i wsadź w rurkę i pociągnij kilka razy , musisz dociskać strzykawkę do węża aby było szczelnie jak lubisz paliwo możesz to zrobić ustami wystarczy zaciągnąć . potem wsadź rurkę do butelki plastikowej i ustaw gdzieś w komorze silnika i włącz zapłon na 10 sek . jak poleci paliwo przykręć wąż tam gdzie był i odpali . I paliwo wezykiem normalnie plynie . Ale w gardzielach ganieka nie ma ani kropli . Jedna swieca byla zalana . I co teraz poradzicie.
[ Dodano: Wto Mar 24, 2009 12:11 ]
a i mam jeszcze jedno pytanie a mianowice od jakiegos czasu slysze ze cos mi stuka w silniku jak prubuje odpalic a do tego spod glowicy wydobywa sie troszeczke oleju tzn tak jak by troche przecieka. czy to moze byc powod dla ktorego nie chce odpalic????? |
|
|
|
 |
massur
|
Wysłany: 24 Mar 2009, 20:54
|
|