[MK3] Problem po wymianie nagrzewnicy i termostatu |
Autor |
Wiadomość |
Drako [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 20:33 [MK3] Problem po wymianie nagrzewnicy i termostatu
|
|
|
Witam! 5 dni temu wzialem sie za wymiane nagrzewnicy w moim autku gdyz zbliza sie zima i przydaloby sie ogrzewanie do tej pory jezdzilem z kaluza pod nogami pasazera a o cieplym powietrzu moglem zapomniec.
Przy okazji postanowilem wymienic termostat, czujnik i co za tym idzie caly plyn w ukladzie chlodzenia... operacja przebiegla wzorowo i pochlonela przy okazji skrzyneczke piwka na 4 ;-)
Po wymianie kilka spostrzezen:
+ wkoncu dziala wskaznik temperatury
+ wkoncu mam cieplutko w samochodzie!!!!
+ kaluza pod nogami pasazera zniknela(mam nadzieje na dobre)
- zauwazylem natomiast duzy spadek mocy, na gazie i benzynie jednakowo
- dluzej musze czekac zanim przelaczy sie na gaz
- no i co dziwne, co chwile wlancza sie wentylator.... nawet jak dzisiaj bylem na zakupach to samochod stal 20min, odpalam a tu odrazu wentylator chodzi :yyy:
Panowie o co moze chodzic? skad ten spadek mocy?? dlaczego co chwile wlancza mi sie teraz wentylator? wczesniej tak nie bylo.
Dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 21:15
|
|
|
Drako napisał/a: | Panowie o co moze chodzic? skad ten spadek mocy?? dlaczego co chwile wlancza mi sie teraz wentylator? wczesniej tak nie bylo. |
Podniosłeś temperaturę całego układu (poprzez wymianę termostatu), może termowłącznik wentylatora jest walnięty i za szybko załącza. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
Drako [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lis 2009, 22:10
|
|
|
a takie pytanie, czy jak odlacze wentylator i bede jezdzil na maksymalnym ogrzewaniu to czy nie zagrzeje sie mi silnik? czy dzialajacy ciagle wentylator moze byc powodem spadku mocy? |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

|
Wysłany: 12 Lis 2009, 22:24
|
|
|
Drako napisał/a: | takie pytanie, czy jak odlacze wentylator i bede jezdzil na maksymalnym ogrzewaniu to czy nie zagrzeje sie mi silnik? |
W czasie jazdy się nie zagrzeje ale na postoju np. korek już może, masz wskaźnik temperatury jego musisz obserwować przy takich eksperymentach.
Drako napisał/a: | czy dzialajacy ciagle wentylator moze byc powodem spadku mocy? |
Mało prawdopodobne, chyba żebyś miał słaby aku i występował by duży spadek mocy na wentylatorze. Wtedy duże obciążenie alternatora ale nie wiem czy coś takiego da się wyczuć |
 |
|
|
|
 |
Drako [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 14:54
|
|
|
Kurde wiec skad ten nagly spadek mocy? Dzisiaj jak wracalem z pracy to ciagnik wyprzedzalem 10 sekund |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

|
Wysłany: 13 Lis 2009, 17:41
|
|
|
Drako napisał/a: | Kurde wiec skad ten nagly spadek mocy? Dzisiaj jak wracalem z pracy to ciagnik wyprzedzalem 10 sekund |
Popatrz dobrze pod maskę, nic tam nie namieszałeś nie ściągałeś czasem kabli WN i na przykład źle je założyłeś. |
 |
|
|
|
 |
mateusz999
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Inna
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 17:47
|
|
|
Jak by założył źle kable to by nie odpalił sprawdź czy nie łapie w układ lewego powietrza |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

|
Wysłany: 13 Lis 2009, 18:28
|
|
|
mateusz999 napisał/a: | Jak by założył źle kable to by nie odpalił |
Odpali, odpali, jak się zamieni dwa środkowe to silnik normalnie chodzi ale czy moc spada tego nie wiem. Ale wszystkie możliwe wężyki i tak do sprawdzenia. |
 |
|
|
|
 |
cypis290

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 18:40
|
|
|
Jaką temperaturę otwarcia ma termostat? Czujnik temperatury ten co daje sygnał na deskę czy ten podłączony pod komputer wymieniałeś? |
|
|
|
 |
Drako [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Lis 2009, 21:24
|
|
|
kurde nie pamietam juz temperatury otwarcia termostatu, jak znajde pudelko to powiem. Wymienialem czujnik co daje sygnal na deske... |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

|
Wysłany: 13 Lis 2009, 21:42
|
|
|
Drako napisał/a: | kurde nie pamietam juz temperatury otwarcia termostatu |
To ja zgadnę 88°, bo taki zazwyczaj dają jak się powie "poproszę termostat do fiesty, rocznik... silnik..." |
 |
|
|
|
 |
cypis290

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 14 Lis 2009, 15:16
|
|
|
Jaki kolor czujnika kupiłeś? Powinien być zielony, to bez znaczenia jeżeli chodzi o działanie wentylatora, ale ma znaczenie gdy odczytujesz temperaturę z deski. W jakim położeniu masz wskazówkę od temperatury, gdy włącza się wentylator?
[ Dodano: Sob Lis 14, 2009 15:20 ]
Robiłeś reset kompa po wymianie? Grzebałeś przy kabelkach ja bym zrobił reset. Układ chłodniczy dobrze masz odpowietrzony? |
|
 |
MARIUSZ.B

|
Wysłany: 14 Lis 2009, 17:11
|
|
|
cypis290 napisał/a: | Robiłeś reset kompa po wymianie? Grzebałeś przy kabelkach ja bym zrobił reset. Układ chłodniczy dobrze masz odpowietrzony? |
Nic nie trzeba resetować i nic nie trzeba odpowietrzać. |
 |
|
|
|
 |
|