| 
| 

| 

|  
 |  

| [MK6] Antena CB na stałe |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | AccessX   
 Model: Ford Fiesta Mk2`84
 Wersja: Classic
 Silnik: 1.3/66KM
 Imię: Radek

| 

|  Wysłany: 11 Lip 2011,  21:32   [MK6] Antena CB na stałe |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam, w skrócie. Jak wjeżdżam do garażu to antena na magnesie (100cm), mi się ugina i chcąc wyjechać (garaż blaszany, z drzwiami uchylnymi do góry), muszę antenę ręcznie wykrzywić "do przodu" by przy wyjeździe, nie pociągnąć za sobą drzwi od garażu. 
 Zmierzyłem, i między dachem, a tymi drzwiami mam 65cm wolnej przestrzeni. Antena na magnes odpada gdyż. Żeby mieć dobry zasięg potrzeba jednak tych 100cm a najlepiej więcej. W związku, z garażem takim jakim mam, zainteresowałem się antenami montowanymi na stałe.

I tutaj moję pytania:
 1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ?
 2) Jak z tymi antenami jest,m czy antena 60cm, montowana na stałe, będzie dużźo lepsza niż magnesowa na 100cm ?
 3) Gdzie najlepiej taką antenę zamocować
 4) Doradźcie jakiś konkretny model anteny. Nie jeżdże w trasy po 300 km itp. Ale chciałbym mieć te 10-15km zasięgu, o ile to możliwe przy antenacxh typu 60cmm .

Pozdrawiam, Radek.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Parzych   Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
 Wersja: Ambiente
 Silnik: 1.6Duratec 100KM
 Imię: Jacek

| 

|  Wysłany: 11 Lip 2011,  21:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jeśli wiercisz dziurę w dachu - TAK... A ja bym po prostu zdejmował antenę przed wjazdem do garażu... 	  | AccessXR napisał/a: |  	  | 1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ? | 
 |  
				| _________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | AccessX   

| 

|  Wysłany: 11 Lip 2011,  22:02 |   
 |  
               | 
 |  
               | A np, jak się wywierci dziurę w dachu, i zakonserwuje czymś, to nie powinno to rdze powstrzymać na parę lat? 
 Pyutam bo się nie znam, a tak jak mówię. A chcąc zdjąć antenę z dachu muszę otwierać bagażnik, przyciskać antenę pomiędzy "siłownik", chować i zamykać klapę.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | DemptD   Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
 Wersja: Trend
 Silnik: 1.8i16V/130KM

| 

|  Wysłany: 11 Lip 2011,  22:11 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | AccessXR napisał/a: |  	  | 1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ? | 
 tu już Jacuś odpowiedział, że tak..

| AccessXR napisał/a: |  	  | 2) Jak z tymi antenami jest,m czy antena 60cm, montowana na stałe, będzie dużźo lepsza niż magnesowa na 100cm ? | 
 zależy, od anteny, jeżeli ta 100cm to Hustler (ta z cewką z kartonu i za 9,99 z allegro) to nawet President 30cm na magnes będzie mieć lepszy zasięg i odbiór, ja latam z 165cm Magnumem i nie narzekam na nic, montaż na magnesie i mieszcze się wszędzie bez problemu...

| AccessXR napisał/a: |  	  | 3) Gdzie najlepiej taką antenę zamocować | 
 jeżeli już koniecznie chcesz antenę z CB na dachu to lepiej zainwestować w MARKOWĄ 3w1, w sensie podmieniasz ori antenę i w to miejsce ląduje antena z CB - wyglądowo taka sama - tylko wychodzą z niej 3 kable a nie jeden
  ewentualnie kupić uchwyt bagażnikowy i do uchwytu - nie wiercisz dziury w aucie i nie masz większego problemu z rdzą w takim wypadku 

| AccessXR napisał/a: |  	  | 4) Doradźcie jakiś konkretny model anteny. Nie jeżdże w trasy po 300 km itp. Ale chciałbym mieć te 10-15km zasięgu, o ile to możliwe przy antenacxh typu 60cmm . | 
 Magnum
  tylko zasięg 10-15km w mieście to jest samobójstwo.. na trasie to się ustawia na jakieś 10km max bo po co więcej? Ja na mam skręcony na jakieś 2-3km bo więcej się mija z celem.. zbiera się potem z całej okolicy i za dużo się na siebie nakłada tego wszystkiego.. |  
				| _________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
 Czerwono-czarna®
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | AccessX   

| 

|  Wysłany: 11 Lip 2011,  22:23 |   
 |  
               | 
 |  
               | Mieszkam na południu Polski (wieś), ale często jeżdżę do takich "miast" jak Wadowice/Kraków/Bielsko. Więc głównie, pod to anbtene chciałbym dostosować. Dzięki za wypowiedź obszerną DemptD. A te anteny na magnes, niestety nie zatysfakcjonują mnie w sensie, z tym moim problemem z garażem   |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  00:26 |   
 |  
               | 
 |  
               | W sumie rozumiem.. Otwierasz garaż z pilota i po ch... wysiadać coby antenę zdjąć... 	  | AccessXR napisał/a: |  	  | w sensie, z tym moim problemem z garażem   | 
 |  
				| _________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | JoeMix   

Model: Ford Fiesta Mk7`09
 Wersja: Titanium
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  06:25 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak antena może pociągnąć drzwi? jak one tak kiepsko się ryglują w górnym położeniu to kiedyś Ci na auto zjada i antena nie będzie potrzebna, druga sprawa mało kto ma taki wysoki garaż by trzymać auto z założoną anteną. |  
				| _________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | DemptD   Moderator

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  07:23 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | JoeMix napisał/a: |  	  | mało kto ma taki wysoki garaż by trzymać auto z założoną anteną | 
 dziękuję za docenienie mojej wyjątkowości
  bo antena na dachu ma problem tylko w drzwiach   

| AccessXR napisał/a: |  	  | Mieszkam na południu Polski (wieś), ale często jeżdżę do takich "miast" jak Wadowice/Kraków/Bielsko. Więc głównie, pod to anbtene chciałbym dostosować. | 
 no antenę się dostraja na pełnym zasięgu, później skręcasz zasięg radiem (RF Gain)

| AccessXR napisał/a: |  	  | A te anteny na magnes, niestety nie zatysfakcjonują mnie w sensie, z tym moim problemem z garażem | 

a zrobienie takiego myku? ja tak jeżdżę na co dzień, nie ma problemu z parkingami podziemnymi, niskimi wiaduktami, a na dłuższą trasę antena ląduje na dachu
 albo http://allegro.pl/uchwyt-...1692895107.html <- pierwszy strzał z allegro, także lepiej czegoś markowego, żeby nie okazało sie syfem, mierzysz ile będzie od przewidzianego miejsca montażu uchwytu do tego nieszczęsnego garażu i taką kupujesz antenę - proste ;-)
 |  
				| _________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
 Czerwono-czarna®
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | arecki   Człowiek Whisky

Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.6i16V/100KM

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  07:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | jak antena CB na stałe to tylko na dachu i w miejscu ori anteny... Aż tak wam potrzebne te cb do codziennej jazdy? |  
				| _________________ 

Była Fiesta jest Focus
  |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | AccessX   

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  10:56 |   
 |  
               | 
 |  
               | DemptD o juz taki uchwyt, to byłby lepsze. Skoro, odradzacie, wiercenie w dachu  . 
 Dzięki, za wypowiedzi.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | hbr   

Wersja: Ghia
 Silnik: Inny
 Imię: Hubert

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  11:44 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | DemptD napisał/a: |  	  | a zrobienie takiego myku? ja tak jeżdżę na co dzień, nie ma problemu z parkingami podziemnymi, niskimi wiaduktami, a na dłuższą trasę antena ląduje na dachu | 
 Antena będzie działała bardzo kierunkowo (do tyłu) i bardzo słabo - przeciwwaga (karoseria) powinna być równoległa do kierunków promieniowania.
  	  | AccessXR napisał/a: |  	  | 1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ? | 
 Jeśli wiercisz otwór to odsłaniasz blache i narażasz ją na korozję. Jak zabezpieczysz to przez kilka lat powinien być spokój.

| AccessXR napisał/a: |  	  | 2) Jak z tymi antenami jest,m czy antena 60cm, montowana na stałe, będzie dużźo lepsza niż magnesowa na 100cm ? | 
 Zasięg może mieć trochę mniejszy, ale i zakłócenia mniejsze (galwaniczne połączenie masy).
  	  | AccessXR napisał/a: |  	  | 3) Gdzie najlepiej taką antenę zamocować | 
 Na środku dachu.
  	  | AccessXR napisał/a: |  	  | 4) Doradźcie jakiś konkretny model anteny. Nie jeżdże w trasy po 300 km itp. Ale chciałbym mieć te 10-15km zasięgu, o ile to możliwe przy antenacxh typu 60cmm . | 
 Zasięg zależy od wielu zmiennych, nie można generalizować. Jednakże 60-centymetrowa antena na co dzień takich zasięgów nie zagwarantuje, musisz celować w coś o długości ok. 150 cm. Wybieraj wśród markowych anten (Sirio, Sirtel, President) kierując się zasadą, że im dłuższa antena, tym lepszy zasięg.
 |  
				| _________________ --== fkp wawa team ==--

"Fords are magnificent in every word" J. Clarkson
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | DemptD   Moderator

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  13:24 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | hbr napisał/a: |  	  | Antena będzie działała bardzo kierunkowo (do tyłu) i bardzo słabo - przeciwwaga (karoseria) powinna być równoległa do kierunków promieniowania. | 

jeździłeś? sprawdzałeś? bo jakoś w to wątpię, latam tak 2 lata i jakoś na zasięg (przód, tył oraz lewo, prawo) nie narzekam - kup porządną antenę, przetestuj przez dłuższy czas, a potem dyskutuj nt zasięgu poprzez zamocowanie tak anteny...
 |  
 Czerwono-czarna®
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | JoeMix   

Model: Ford Fiesta Mk7`09
 Wersja: Titanium
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  14:29 |   
 |  
               | 
 |  
               | DemptD, Jak tak założona antena ma ci dobrze zbierać z przodu i dobrze nadawać jak połowę anteny zasłania samochód? Przecież to co z dołu wypromieniuje to się momentalnie odbije od budy i zakrzywi,,, a to co z przed auta zbiera tylko czubkiem,,, Dlatego wcześniej pisałem że mało kto ma garaż żeby z rozłożoną anteną wjeżdżać,,, no chyba że ktoś ma drucik nie antenę na dachu albo faktycznie wysoki garaż,,, 	  | hbr napisał/a: |  	  | Jednakże 60-centymetrowa antena na co dzień takich zasięgów nie zagwarantuje, musisz celować w coś o długości ok. 150 cm. | 
 |  
				| _________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | AccessX   

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  16:32 |   
 |  
               | 
 |  
               | A co powiecie, o antenie na magnes ale z "motylkiem", i np, polozyc ją na środku dachu, ale ustawić ją po skosie do tyłu? Tak, że bat od przodu będzie wzrastać  do 60cm ?. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | hbr   

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  19:45 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | DemptD napisał/a: |  	  | jeździłeś? sprawdzałeś? bo jakoś w to wątpię, latam tak 2 lata i jakoś na zasięg (przód, tył oraz lewo, prawo) nie narzekam - kup porządną antenę, przetestuj przez dłuższy czas, a potem dyskutuj nt zasięgu poprzez zamocowanie tak anteny... | 
 Jeździłem 2 lata z dwumetrową anteną na środku dachu. Używałem też sporadycznie pośrednich rozwiązań, nie ma porównania. Zreszta jakieś tam skromne podstawy z fizyki mam i to wystarcza, żeby głosić swoją opinię nawet bez empirycznego potwierdzenia.

| JoeMix napisał/a: |  	  | Dlatego wcześniej pisałem że mało kto ma garaż żeby z rozłożoną anteną wjeżdżać,,, no chyba że ktoś ma drucik nie antenę na dachu albo faktycznie wysoki garaż,,, | 
 Jasne.
 Są anteny, które się składa jedną reką (Sirio Turbo, Diamond CR-11) i to chyba byłoby optymalne rozwiązanie. 	  | AccessXR napisał/a: |  	  | A co powiecie, o antenie na magnes ale z "motylkiem", i np, polozyc ją na środku dachu, ale ustawić ją po skosie do tyłu? Tak, że bat od przodu będzie wzrastać do 60cm ?. | 

| AccessXR napisał/a: |  	  | A co powiecie, o antenie na magnes ale z "motylkiem", i np, polozyc ją na środku dachu, ale ustawić ją po skosie do tyłu? Tak, że bat od przodu będzie wzrastać do 60cm ?. | 
 Antena będzie promieniować w niebo i w ziemię. A właściwie w karoserię, a po odbiciu znowu w niebo
   |  

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | AccessX   

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  20:20 |   
 |  
               | 
 |  
               | Radio CB mam Alan 121, więc do tego też antene chcę dostosować. Mam teraz antene 100cm, ale podobno bardzo zła firma  . Nie pamiętam, dokładnie nazwy teraz ale gość co mi ją dostrajał to mówił, że zła. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | hbr   

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  20:25 |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie ma czegoś takiego jak dostosowywanie konkretnej anteny do konkretnego radia. Nawet najgorsze radio będzie lepiej działało z dobrą (długą, poprawnie zamontowaną) anteną, niż ze złą. |  

|  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 13 Lip 2011,  00:04 |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie no, karwa nie mogę... Ciężko jest zdjąć coś co jest na magnes i schować  AccessXR, pytałem już, masz garaż otwierany z pitola  Bo jeśli nie, to i tak musisz wysiąść by go otworzyć... a przy okazji możesz ściągnąć antenę zamiast kombinować jak koń pod górę... |  

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Pele   

Imię: Michał

| 

|  Wysłany: 13 Lip 2011,  10:00 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Parzych napisał/a: |  	  | Ciężko jest zdjąć coś co jest na magnes i schować  AccessXR, pytałem już, masz garaż otwierany z pitola  Bo jeśli nie, to i tak musisz wysiąść by go otworzyć... a przy okazji możesz ściągnąć antenę zamiast kombinować jak koń pod górę... | 

W teorii tak, ale po ruszeniu anteny trzeba ją od nowa stroić ... Nie ma wielkiej zmiany i działać będzie ale nie tak jak dobrze dostrojona.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | arecki   Człowiek Whisky

Silnik: 1.6i16V/100KM

| 

|  Wysłany: 13 Lip 2011,  10:03 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Pele napisał/a: |  	  | W teorii tak, ale po ruszeniu anteny trzeba ją od nowa stroić . | 

yyyyy??? ja nic nie stroiłem, sprawdziłem jedynie miernikiem fale swr i za każdym razem na dachu jest takie same (mniej więcej to samo miejsce)

ale nie stroi się anteny po każdym zdjęciu/założeniu

helołłłłłł
 |  
				| _________________ 

Była Fiesta jest Focus
  |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści. |  |  |