|
[MK6] Antena CB na stałe |
Autor |
Wiadomość |
AccessX
Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 12:14
|
|
|
Okej, Parzych bez nerwów. Założyłem temat, odnośnie anteny mocowanej na stałe. Po waszych wypowiedziach, zdecydowałem o kupnie porządniejszej anteny (dalej, 100cm), ale na "motylek", by przy wjeździe uchylać antenę.
A odnośnie garażu i wyjeżdżania i chowania anteny. Tutaj pytanie, czy zdejmując zwykłą antene na magnes, i potem wyjeżdżam z garażu i pada deszcz, to jak położę antenę na mokrym dachu, to nie będzie jakichś niespodzianek odnośnie zasięgu itp? Bo sami przyznacie, że podczas ulewy, kiedy trzeba jechać samochodem, to niestety, nie ma możliwości wysuszenia dachu.
Proszę o odpowiedzi. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12088 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 12:22
|
|
|
Pele napisał/a: | W teorii tak, ale po ruszeniu anteny trzeba ją od nowa stroić ... Nie ma wielkiej zmiany i działać będzie ale nie tak jak dobrze dostrojona. | Anteny na magnes samej z siebie nie można dobrze dostroić, z racji iż jest właśnie mobilna, przecież jak antenę postawisz na dachu to potem ustawiasz w tym samym miejscu, by była jakaś duża różnica to musiałbyś antenę stroić np. na środku a potem postawić na brzegu,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 12:36
|
|
|
Odnośnie strojenia anteny, to jest tyle teorii i mitów, że już nie wiadomo czego sluchać/czytać |
|
|
|
 |
Tommur

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 12:40
|
|
|
Ale
Wy macie problemy. CB to nie kono domowe 5.1 i nigdy tak nie będzie chodzic. Dostroić raz i słuchac . Te 3 cm przesunięcia nie skróci ci przeciez zasięgu o 5km : |
_________________ Prędkość była dobra , tylko zakręt był za ciasny
Czarnula Tommura
Sędzia KJS, PPAiK i inne
FKP RACE&RALLY TEAM
Automobilklub Zachodniopomorski |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12088 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 12:49
|
|
|
Cytat: | A odnośnie garażu i wyjeżdżania i chowania anteny. Tutaj pytanie, czy zdejmując zwykłą antene na magnes, i potem wyjeżdżam z garażu i pada deszcz, to jak położę antenę na mokrym dachu, to nie będzie jakichś niespodzianek odnośnie zasięgu itp? Bo sami przyznacie, że podczas ulewy, kiedy trzeba jechać samochodem, to niestety, nie ma możliwości wysuszenia dachu. | Moje anteny na magnes zawsze miały taką gumową osłonę na dole, wiec jej tam wszystko jedno było czy stała na dachy czy na stoliku na mokrym czy suchym,,,
Druga sprawa, jak masz obawy o pozycje anteny to kup magnesówkę ale wykręcana z podstawy, wykręcasz antenkę i chowasz do auta, na dachu zostaje magnes z mocowaniem - wtedy zawsze będzie w tym samym miejscu. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 14:53
|
|
|
JoeMix, i właśnie dlatego zastanawiam się nad anteną na motylek, popuścić na gwincie i antena w dół, a potem z powrotem przy wyjeździe... |
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 15 Lip 2011, 23:12
|
|
|
arecki napisał/a: | yyyyy??? ja nic nie stroiłem, sprawdziłem jedynie miernikiem fale swr i za każdym razem na dachu jest takie same (mniej więcej to samo miejsce)
ale nie stroi się anteny po każdym zdjęciu/założeniu
helołłłłłł |
A ja kiedyś się nudziłem i sprawdzałem Zdejmowałem - zakładałem i stroiłem od nowa, za każdym razem było inaczej ale tak jak wyżej pisałem minimalnie ...
Tommur napisał/a: | CB to nie kono domowe 5.1 i nigdy tak nie będzie chodzic. Dostroić raz i słuchac . Te 3 cm przesunięcia nie skróci ci przeciez zasięgu o 5km : |
Taaaa na moim zestawie to ja miałem 5km w linii prostej dobrego odbioru, także nawet 500m to już 10% utraty |
|
|
|
 |
Tommur

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 16 Lip 2011, 10:03
|
|
|
Pele kup antenę, a nie ciągniesz na tej z Rudy 102 "Ja wisła, ja wisła jak mnie słyszysz " |
_________________ Prędkość była dobra , tylko zakręt był za ciasny
Czarnula Tommura
Sędzia KJS, PPAiK i inne
FKP RACE&RALLY TEAM
Automobilklub Zachodniopomorski |
|
|
|
 |
xr2fun
Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
|
Wysłany: 16 Lip 2011, 20:15
|
|
|
AccessXR napisał/a: | Odnośnie strojenia anteny, to jest tyle teorii i mitów, że już nie wiadomo czego sluchać/czytać |
Jakie mity? Wiercisz dziurę przykręcasz antenę, stroisz miernikiem SWR na max. 1,5 średnio i gotowe.
W przypadku magnesówki w zależności od przesunięcia na dachu SWR nie zmieni się więcej iż 0,4 (czyli możesz mieć np. 2). Przecież nie nadajesz nonstop aby końcówka mocy w radiu się spaliła.
Na zasięg ma to mały wpływ (większość aut ma "zakręcone" tanie radia ze wzgl. na szumy i zakłócenia).
Z doświadczenia zasięg ok. 5km jest wystarczający ( ja słyszę i nadaję na ok. 10-20km w zależności od respondenta) |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|