| Przesunięty przez: szynszyl 10 Lip 2014,  15:08
 | [MK7] Czy posiadam komputer pokładowy ? | 

| Autor | Wiadomość | 

| florek   
 Model: Ford Fiesta Mk7`09
 Wersja: Trend
 Silnik: 1.4TDCi/68KM
 Imię: Michał

| 

|  Wysłany: 21 Mar 2013,  08:25 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dołączam się do pytania Kruszona. 
 Michał - na weekend jestem umówiony na aktualizacje komputera.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| michal77   

Wersja: Sport
 Silnik: 1.4 Duratec

| 

|  Wysłany: 24 Mar 2013,  20:19 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak poszło? 	  | florek napisał/a: |  	  | na weekend jestem umówiony na aktualizacje komputera | 

Dowiedziałem się dzisiaj, że w najnowszej Fieście Sport ST nie ma kompa pokładowego w  standardzie, trzeba dopłacić 200zł.
   |  
				| _________________ Ford Fiesta mk7 sport sea grey
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| MisiekT   Prince of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk7`10
 Silnik: 1.6Duratec/120KM

| 

|  Wysłany: 24 Mar 2013,  21:31 |   
 |  
               | 
 |  
               | aj tam za 200 - jak bierzesz auto klime to jest gratis - a kto nie bierze w nowym aucie?! |  
				| _________________ MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| ptr   
 Silnik: 1.6DuratorqTDCi/95KM
 Imię: Piotrek

| 

|  Wysłany: 15 Kwi 2013,  00:05 |   
 |  
               | 
 |  
               | Siemanko! Wpadłem na taki sam pomysł jak florek, czyli dodanie opcji pokazywania spalania, temperatury i czego się tam jeszcze da. 
 MisiekT, napisałeś
 no niestety ale moja również nie ma czyli nie taka rzadkość 	  | Cytat: |  	  | MK7'ki bez kompa to rzadkosc | 
  , a nawet nie mam klimy   p.s. mógłbyś napisać jaka masz wersje opr. licznika ?

Posiadam wersję oprogramowania licznika 1.30 (po sprawdzeniu w trybie test) zatem czekam na informację florek, czy wystarczy dołożyć manetkę czy coś jeszcze odblokować w zegarach (tak jak jest z radiem i głośnikami).

Mam też pytanie co do czujnika temperatury tzn. michal77, pokazałeś gdzie znajduje się czujnik ale nie jestem pewien czy mam ten czujnik ponieważ: na zdjęciu gdzie pokazujesz "ilość km do tankowania" świeci Ci się "śnieżynka" a mi świeci/mruga tylko w trybie testowym. Nie wiem czy jest zablokowane w oprogramowaniu licznika. W miejscu czujnika temperatury pokazanym na rysunku mam coś w zderzaku ale nie jestem pewien czy to ta czujka czy może coś innego - np. czujka poduszek

Czy ktoś zna odpowiedz na pytanie Kruszon,
  	  | Cytat: |  	  | Co by sie stało jak bym zmienil środkowy wyswietlacz z małego na duży? Bez zmiany radia tylko sam wyswietlacz | 

pzdr
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| MisiekT   Prince of Tor Kielce 2013

Silnik: 1.6Duratec/120KM

| 

|  Wysłany: 15 Kwi 2013,  00:28 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | ptr napisał/a: |  	  | p.s. mógłbyś napisać jaka masz wersje opr. licznika ? | 
 1.36 bodajże czy cos takiego - komus tutaj sprawdzałem (Michał?), niech potwierdzi
 |  
				| _________________ MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| michal77   

| 

|  Wysłany: 15 Kwi 2013,  06:36 |   
 |  
               | 
 |  
               | Tak sprwdzałeś dla mnie w temacie Spalanie chwilowe. 	  | MisiekT napisał/a: |  	  | komus tutaj sprawdzałem (Michał?), niech potwierdzi 
 | 

Jak już chyba wcześniej pisałem, sprawa kompa raczej nie jest w wersji opr. licznika, bo ja też mam 1.30 i komp u mnie jest, tylko bez sp. chwilowego.

Jeżeli to jest taka małą czarna kostka (daj fotkę tego), to raczej jest to czujnik od poduszek. 	  | ptr napisał/a: |  	  | W miejscu czujnika temperatury pokazanym na rysunku mam coś w zderzaku ale nie jestem pewien czy to ta czujka czy może coś innego - np. czujka poduszek   
 | 

Obawiam się, że nie masz czujnika temp. W trybie testowym to jest tylko test diody śnieżynki.
 Można też sprawdzić po nr VIN czy masz czujnik temp.

P.S. florek, Działałeś już coś z tym kopem?
 |  
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| ptr   
 Silnik: 1.6DuratorqTDCi/95KM
 Imię: Piotrek

| 

|  Wysłany: 15 Kwi 2013,  22:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | michal77, w temacie spalanie chwilowe jest o tym mowa ale wersji oprogramowania nie ma. Jeżeli chodzi o czujnik to chyba jest to czujnik poduszek: 

Po wpisaniu nr vin nie mam opcji takiej jak "Termometr -temperatura na zewnštrz"

florek,  jak z tym licznikiem ? da rade odblokować licznik ?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| bartikrasnik   
 Model: Ford Fiesta Mk6`07
 Wersja: Inna

| 

|  Wysłany: 23 Kwi 2013,  10:31 |   
 |  
               | 
 |  
               | ja może zaproponuje inna formą nawet tuningową można sprawdzić sobie podpinając urzadzenie OBDII pod gniazdo przez bluetooth i w tel/smartfonie znaleśc oprogramowanie do OBD i tam pokazuje wiele nie tylko chwilowe spalanie ale i ciśnienie powietrza temp płynów i wile wiele innych a ja nie mam komputera na wyświetlaczu. dajesz taki wyświetlacz w tel na szybę i zegary jakie ci pasuje mi sczytuje 13 czujnikow w mk6 1,4tdci. |  | 

|   |  | 

|  | 

| margrabol   
 Silnik: 1.25Duratec/60KM

| 

|  Wysłany: 11 Maj 2013,  20:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | Hej, 
 Jestem ciekaw jak tam udało się uruchamianie komputera? Też niestety jestem posiadaczem wersji bez komputera pokładowego (mimo że mam klime). Zgodnie z trybem testowym, powinienem mieć średnie spalanie itd.
 Czy udało się komus uruchomić komputer? czego to wymagało? Może jedynie zmianę manetki?
 Z góry dzieki za info.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| michal77   

|  | 

|   |  | 

|  | 

| pio_helloween   
 Wersja: Ambiente
 Imię: Piotr

| 

|  Wysłany: 12 Maj 2013,  18:07 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam ja też jestem w trakcie aktywowania komputera pokładowego i do tego nie mam pilota do zamka centralnego, wiec umówiłem się w ASO Piła i zaczęło się sześć godzin grzebali niby wszystko w porządku ale nie udało się nić zrobić podczas programowania pilota system nie chce wejść w tryb kodowania a komputer pokładowy w ASO rozłożyli ręce. A powiem że manetke wymieniłem czujnik temp. zamontowałem i nadal nic więc może jakieś sugestie? 
 i jeszcze jedno pytanie co z tym wyświetlaczem bo tez chciałem wymienić na duży i po podłączeniu nie włącza się a historia była taka że chciałem radio wymienić na bogatsze kupiłem komplet czyli radio panel moduł bluetooth i wyświetlacz i zabrałem się za wymianę najpierw okazało się że mam oryginalnie jedną długą wtyczkę a na zakupionym są dwie mniejsze wtyczki i już lipa nie dało rady to pomyślałem że podłączę chociaż duży wyświetlacz żeby było ładniej a po podpięciu zero reakcji może i tu jakieś sugestie?
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Parzych 12 Maj 2013,  19:52, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| michal77   

| 

|  Wysłany: 12 Maj 2013,  19:13 |   
 |  
               | 
 |  
               | Pewnie trzeba odpowiednio GEMa zaprogramować, ale to już musisz w niezależnych serwisach Forda szukać magika od IDSa. 	  | pio_helloween napisał/a: |  	  | A powiem że manetke wymieniłem czujnik temp. zamontowałem i nadal nic więc może jakieś sugestie? | 

wiesz na 100% że wyświetlacz jest sprawny? 	  | pio_helloween napisał/a: |  	  | podłączę chociaż duży wyświetlacz żeby było ładniej a po podpięciu zero reakcji może i tu jakieś sugestie? | 
 |  
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| pio_helloween   

| 

|  Wysłany: 12 Maj 2013,  22:29 |   
 |  
               | 
 |  
               | może w tygodniu uda mi się umówić z magikiem od elektryki a co do wyświetlacza to pewności nie mam tylko tyle co z aukcji że niby wszystko sprawne |  | 

|   |  | 

|  | 

| Kruszon   
 Silnik: 1.25Duratec/82KM

| 

|  Wysłany: 12 Maj 2013,  23:47 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dobrze ze ktos cos szuka bo jestem ciekaw o ten wyswietlacz. Może byc tak ze jest on kompatybilny tylko i wylacznie z lepszym radiem   |  
				| _________________ 
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| pio_helloween   

| 

|  Wysłany: 13 Maj 2013,  08:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | szukam szukam ale myśle że tu chodzi o kość w wyświetlaczu bo sam panel bogatszego radia działa niestety nie mam jak podłączyć napędu bo kostki nie pasują a wyświetlacz pewnie jak reszte trzeba przez ids-a uaktywnić. |  | 

|   |  | 

|  | 

| tobiaszt   
 Model: Ford Fiesta Mk7`08
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.4DuratorqTDCi/70KM

| 

|  Wysłany: 18 Sie 2013,  21:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | Czy udało się komuś uruchomić kompa pokładowego ?? Mam trzy liniowy wyświetlacz chętnie bym kupił manetkę z przyciskiem TRIP tylko pytanie jakie modyfikacje IDSem trzeba zrobić ??
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| ati55   
 Model: Ford Fiesta Mk7`08
 Silnik: 1.25Duratec/82KM

| 

|  Wysłany: 13 Paź 2013,  18:07   test zegarów |   
 |  
               | 
 |  
               | Oglądałem te testy zegarów na filmie, włączyłem fonię i usłyszałem podczas przeprowadzania testu pracę silknika tej fiesty. I tutaj zgłupiałem. W kilku postach na temat tych testów nikt nie wspomniał o odpaleniu silnika, więc jak test ma być przeprowadzony prawidłowo?. A tak na marginesie czy ograniczył się ktoś tylko do wymiany manetki i jaki był rezultat. 
 EDIT:
 Robiłem wczoraj test zegarów bo chciałem sprawdzić jaką mam wersję oprogramowania. Okazało się, że mam trzyliniowy itd.. Przed robieniem testu po włączeniu zapłonu wyświetlał mi się w dwóch liniach przebieg całkowity i bierzący (dzienny). Powiedzcie mi jak mam do tego wrócić. Po tym moim grzebaniu w teście teraz po włączeniu zapłonu wyświetla mi się ostania pozycja jaką przeglądałem w czasie przeprowadzania testu.
 |  
				| _________________ ati55
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Parzych 2 Gru 2013,  13:34, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| michal77   

| 

|  Wysłany: 2 Gru 2013,  12:29 |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie trzeba odpalać, ale można (będzie widać wzrastającą temp. silnika, obroty, itd) 	  | ati55 napisał/a: |  	  | W kilku postach na temat tych testów nikt nie wspomniał o odpaleniu silnika, więc jak test ma być przeprowadzony prawidłowo? | 

Sama wymiana wymiana nic nie da, trzeba też aktywować. 	  | ati55 napisał/a: |  	  | A tak na marginesie czy ograniczył się ktoś tylko do wymiany manetki i jaki był rezultat. | 

| pio_helloween napisał/a: |  	  | ASO Piła...komputer pokładowy w ASO rozłożyli ręce. A powiem że manetke wymieniłem czujnik temp. zamontowałem i nadal nic więc może jakieś sugestie? | 
 Póki co chyba jeszcze nikt tego nie zrobił. Pytajcie w niezależnych serwisach Forda, w ASO będzie ciężko.
 |  
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| armo   
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 29 Lip 2014,  21:00 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam wszystkich, niestety na moje nieszczęście posiadam fiestę z 2009 roku bez komputera pokładowego, pytałem się w ASO ile by kosztowało zrobienie tego, powiedzieli mi, że 2tys zł!!!! jeżeli ktoś robił coś takiego w niezależnym serwisie to proszę o info ile to kosztowało i gdzie takie cuda robią   |  
				| _________________ Armo
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| michal77   

| 

|  Wysłany: 27 Wrz 2014,  18:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | armo,I jak udało się uruchomić kompa? 
 Na 99% można uruchomić kompa podpinając auto pod IDS (jest opcja komp pokładowy wł/wył).
 Oczywiście w wersji softu licznika 1.30 nie ma spalania chwilowego.
 |  
  |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |