| Rejestracja pojazdu nowego, używanego po zmianie właściciela | 

| Autor | Wiadomość | 

| Lokmen   Zeus

Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 12 Wrz 2011,  19:54 |   
 |  
               | 
 |  
               | nie ża żadnych prawnych sankcji - auto możesz przrejstrować nawet po 10 latach - ważne tylko abyś miał zawsze opłacone OC 	  | 2fastfiesta napisał/a: |  	  | mam takie pytanko kupilem fiestke jezdze nia juz od dwoch miesiecy bez przerejstrowywania to czy duza kara jest za brak rejestracji w miesiacu od daty kupna samochodu? | 

jeśli auto ma ważne badania techniczne to nic mu nie zrobią - mogą go najwyżej pouczyć aby przerejestorwał auto i tyle 	  | JoeMix napisał/a: |  	  | Jak będziesz kiepsko gadał z policją to 150 zeta za nieważny dowód rejestracyjny jak pamiętam,,, | 
 |  
				| _________________ 
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| 2fastfiesta   
 Model: Ford Fiesta Mk3`90
 Wersja: Xr2i
 Silnik: 1.6i/104KM
 Imię: Michał

| 

|  Wysłany: 13 Wrz 2011,  21:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | badania są ważne oraz OC tylko w innej kwesti zapytalem. dam przyklad: kupiłem fieste w dacie 10.07.2011r. w mamy 13 wrzesien 2011r. i czy w urzedzie ukaraja mnie jakims mandatem za brak przerejstrowania samochodu w terminie to znaczy w miesiacu od kupna samochodu czy moge poprostu przedluzyc ten okres czasu przerejstrowywania. |  | 

|   |  | 

|  | 

| JoeMix   

Model: Ford Fiesta Mk7`09
 Wersja: Titanium
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 14 Wrz 2011,  06:54 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jest coś takiego jak mandat za nieważny dowód,,, możesz mieć np. badania techniczne na kartce papieru (zaświadczenie od diagnosty że auto sprawne), nie wbite w dowód rejestracyjny i możesz z tym śmiało jeździć (14 dni na pełnym regalu) a potem jak trafisz upierdliwego policjanta to może Ci mandat walnąć,,, tak samo jak za niezgodność adresu czy innych danych w dowodzie,,, pod to podciąga się nieprzerejestrowanie auta, czyli jak pokażesz umowę kupna i trafisz upierdliwego to możesz mandat zarobić, poza tym nie ma żadnych innych sankcji karnych za nieprzerejestrowane auto (puki co) 
 BTW, umowy pokazywać nie musisz,,,
 |  
				| _________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| vito2m   
 Model: Ford Fiesta Mk8`18
 Silnik: 1.5TDCi/75KM
 Imię: Miroslaw

| 

|  Wysłany: 16 Wrz 2014,  02:24 |   
 |  
               | 
 |  
               | Sprowadzilem auto z zagranicy oplacilem wszystie formalnosci recykling , akcyze ,US  ,przeglad techniczny ,lecz nie chce rejestrowac obecnie auta W wydziale komunikacji ,,samohod bedzie stal w garazu i bedzie czekal az corka bedzie chciala nim jezdzic , moje pytanie jest jak dlugo moge nie rejestrowac ? |  | 

|   |  | 

|  | 

| szynszyl   EKSTERMINATOR

Wersja: Inna

| 

|  Wysłany: 16 Wrz 2014,  11:35 |   
 |  
               | 
 |  
               | znajomy po 1,5 roku przerejestrowal i było bez problemu. wiecej akurat nie powiem, bo nie wiem.
 ale OC od dnia zakupu
   |  
				| _________________ 1% dla mojego syna
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Iwan   
 Model: Ford Fiesta Mk4`97
 Wersja: Techno
 Silnik: 1.25i/75KM

| 

|  Wysłany: 30 Wrz 2014,  22:33 |   
 |  
               | 
 |  
               | vito2m, zapytam kumpla, który regularnie ciąga auta z zagranicy. 
 Wg mnie, hmm, lepiej było niczego nie płacić. W sensie zwieźć do kraju i zostawić na placu. Ale spróbuję się dowiedzieć.

Ja swojego rejestrowałem po około 45 dniach od sprowadzenia. Nikt szczególnie nie wnikał w to, kiedy auto fizycznie przyjechało na teren Polski. W sensie ja zadeklarowałem faktyczny dzień przy opłacie akcyzy itd. OC na tablice wywozowe (czerwone z Niemiec) miałem na 30 dni, czyli realnie przez kilkanaście dni auto było bez ubezpieczenia. Nikt tego nie sprawdzał, ważne było tylko to, że od dnia rejestracji w PL było opłacone OC w kraju.
 |  
				| _________________ Lubię dłubac przy aucie, rowerze. Czasem mogę coś pomóc.

Wyprzedaję cześci do Wołgi 24. Pozostałości po aucie. Jak coś potrzeba proszę pytać.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| vito2m   

| 

|  Wysłany: 1 Paź 2014,  01:06 |   
 |  
               | 
 |  
               | Tak mysle ze moze stac dlugo bez rejestracji , jezli nie porusza sie po drogach ,najwazniejsze oplaty zrobione akcyza , |  | 

|   |  | 

|  | 

| kuba87   

Wersja: Ambiente
 Imię: Jakub

| 

|  Wysłany: 1 Paź 2014,  11:11 |   
 |  
               | 
 |  
               | ja tez po około miesiacu od kupna auta zaczołem łatwić papiery. nikt nie wnikał jak i kiedy wjechał do kraju, tylko pani w urzedzie pouczyła ze od momentu rejestracji musi byc oc, a bez nr. rejestracyjnego nie dostaniesz oc bo niby jak. |  
				| _________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
 było łałdi w automacie, funwagen
 był transit mk5 long na dokładkę
 jest faketaxi w dizlu
 jest dokurwiator D2Callya
 jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Iwan   

| 

|  Wysłany: 1 Paź 2014,  11:42 |   
 |  
               | 
 |  
               | kuba87, no ja pamiętam, że chyba w skarbowym przy opłacie akcyzy interesowało ich, czy auto przyjechało samo, czy na lawecie. I musiałem zadeklarować dzień importu, czyli przekroczenia granicy. Nie pamiętam dokładnie, ale gdzieś ta kwestia była.
 |  

Wyprzedaję cześci do Wołgi 24. Pozostałości po aucie. Jak coś potrzeba proszę pytać.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| vito2m   

| 

|  Wysłany: 1 Paź 2014,  12:19 |   
 |  
               | 
 |  
               | Tak kolego Iwan masz racje pytaja sie jak samochod wjechal do kraju , jak laweta masz podac dane przewoznika , jak na kolach tablice przewozwe . ubezpieczenie , no czy byles sam czy kupiony w Polsce . |  | 

|   |  | 

|  | 

| Iwan   

| 

|  Wysłany: 1 Paź 2014,  12:22 |   
 |  
               | 
 |  
               | kolega co ściąga auta, mówi, że jak już opłacona akcyza, to trza rejestrować auto 
 jedynie jak się chce kombinować, to tylko zwieźć auto, zadekować w stodole, potem przepisać umowę z nową datą i robić opłaty, rejestrację itd.
 |  

|  | 

|   |  | 

|  | 

| kuba87   

Wersja: Ambiente
 Imię: Jakub

| 

|  Wysłany: 1 Paź 2014,  16:40 |   
 |  
               | 
 |  
               | mi auto na lawecie przyjechało, a kupowałem "bezpośrednio" u sprzedawcy (jakiś komis czy coś to był) nic nie pytali w żadnym urzędzie ale to było ze 6 czy nawet 7 lat temu, nawet się w urzędzie pytałem ile i jakie opłaty mogą być za to, pani wszystko powiedziała z głowy tak mniej więcej, powiedziałem że auto już jest u mnie na podwórzu, a pani na to że może sobie stać. Import prywatny itd. byle na ulice nie wystawiać. |  
				| _________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
 było łałdi w automacie, funwagen
 był transit mk5 long na dokładkę
 jest faketaxi w dizlu
 jest dokurwiator D2Callya
 jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| vito2m   

| 

|  Wysłany: 1 Paź 2014,  17:56 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dalej jest tak samo ,wazne ze akcyza zaplacona jest na to 14 dni |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |