| MK4 - wymiana rozrządu - manual? | 

| Autor | Wiadomość | 

| JkmT   
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.3i/50KM

| 

|  Wysłany: 31 Paź 2015,  21:54   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Cześć, Wziąłem pod swoje skrzydła znajomą fiestę i ogarniam tematy zabagnione przez mechaników którzy na widok koleżanki nawijali jej makaron na uszy niewiele przy samochodzie robiąc pomimo kasowania pieniążków.
 Pośród wielu rzeczy które w niej są do zrobienia jest też rozrząd.
 Próbowałem do niego zajrzeć ale po odkręceniu górnych czterech śrub pokrywy nie chciała wciąż współpracować więc skręciłem z powrotem i postanowiłem zacząć od szukania instrukcji

Jak się zmienia rozrząd w tym maleństwie? co trzeba ustawić, jak, czy trzeba wymieniać śrubę na wale po odkręceniu, jakie momenty dokręcania - każdą porcję wiedzy chętnie przyjmę..
 Najchętniej jakiegoś Haynesa do tego autka - najlepiej w formie pdf'a jeśli komuś zalega na dysku
   Pozdrowienia,
 Janek
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| TSRules   

Model: Ford Fiesta Mk4`98
 Wersja: Flair
 Silnik: 1.3i/60KM

| 

|  Wysłany: 1 Lis 2015,  19:40   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | zasadniczo we fieście 1.3 łańcucha rozrządu sie nie rusza (tym bardziej w wersji niewysilonej 50 koni) chyba że łańcuch już mocno hałasuje   |  | 

|   |  | 

|  | 

| JkmT   
 Silnik: 1.3i/50KM

| 

|  Wysłany: 1 Lis 2015,  20:47   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | W tej fieście jest pasek, ostatnio zmieniany jakoś w 2007. Przy okazji różnych drobiazgów typu wymiana magla, łożysk, końcówek wolałbym się i do tego paska przymierzyć..
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| modell1   Moderator

Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Sport
 Silnik: 1.6i16V/100KM
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 1 Lis 2015,  21:43   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Wiec to nie jest 1,3 tylko zetec se 1,25 16v 
 Jeśli nie masz pojęcia o wymianie paska to lepiej się za to nie bież.

Nie jest to skomplikowane. Lecz mały błąd może uszkodzić silnik. Na przykład nie prawidłową dokręcone lub osadzone koło na wale. A co do ustawienia to proponuje zakupić blokady do zeteca

|  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| wawrzyc   

Model: Inne auto
 Wersja: Ghia
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 13 Gru 2015,  21:26   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Blokady raczej na 100% potrzebne, kosztuja na alledrogo 30zł. Są dwa rodzaje napinacza ale po małych modyfikacjach można hydrauliczny zmienić na sprężynowy. Trzeba uważać na koła, są pływające. Koło od wału cieżko odkręcić, proponuje z dwóch płaskowników stworzyć przyrząd do przytrzymania koła, skręcić razem dwa płaskowniki i zrobić otwory na otwory w kółku, śruba 6mm. Rozrzad ustawiać na luźnych kołach rozrządu. Moment podany wyżej 60nm. Najtrudniej jest odkręcić koło na wale, lepiej zrobić przyżad bo szkoda nerwów. |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianisko5   
 Wersja: Ambiente
 Silnik: 1.25i/75KM

| 

|  Wysłany: 14 Gru 2015,  08:26   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Wawrzyc  i modell - moglibyście jakiś czytelny pdf.  lub link zapodać z instrukcją  - dzięki. PS. kaczkoryj -  dzięki  za pdf. z instrukcjami.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez damianisko5 16 Gru 2015,  19:08, w całości zmieniany 2 razy |  | 

|   |  | 

|  | 

| modell1   Moderator

Wersja: Sport
 Silnik: 1.6i16V/100KM
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 14 Gru 2015,  22:25   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Kup blokady będzie łatwiej. Bez też można zrobić troszkę więcej zabawy.
 Co do odkręcenia koła na wale to pneumatyczny wszystko załatwi.
 Jak nie masz to tak jak kolega napisał.
 I najważniejsze. Koło od wału musi lekko wejść. I dobrze dokręć.
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| wawrzyc   

| 

|  Wysłany: 15 Gru 2015,  22:11   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Koło od wału bardzo lekko raczej nie wejdzie, jest ze stożka. Pamiętaj o blaszce między kołem rozrządu a kołem paska na wale. |  | 

|   |  | 

|  | 

| kaczkoryj   
 Model: Ford Fiesta Mk7`11
 Wersja: Trend
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 15 Gru 2015,  23:44   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Wysłałem koledze manual z którego wcześniej skany wysłał modell1, zobaczymy co dalej. Jak ja wymieniałem u siebie, to trochę zabawy z tym jest i koło z wału pneumatem nie dało rady odkręcić. |  | 

|   |  | 

|  | 

| wawrzyc   

| 

|  Wysłany: 16 Gru 2015,  22:51   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Dorobić przyżąd, długa rura i napewno pójdzie. |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianisko5   

| 

|  Wysłany: 17 Gru 2015,  11:49   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Wawrzyc - o jakim przyrządzie piszesz ? |  | 

|   |  | 

|  | 

| wawrzyc   

| 

|  Wysłany: 26 Gru 2015,  22:47   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Dwa kawałki płaskownika skręcić w kształt y. Na koncu gornym końcu Y wywiercic dwa otwory na sruby i wkrecic w otwory w kole na wale. I mozna wtedy trzymać koło. Ewentualnie z jeszcze jednego kawałka płaskownika zrobić przyrzad do wycisniecia koła z wału. |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianisko5   

| 

|  Wysłany: 27 Gru 2015,  09:24   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | A  wieniec/zęby koła zamachowego można podobnie  zablokować ? widziałem jak kiedyś mechanik tak odkręcał śrubę koła pasowego w Poldku. |  
				| Ostatnio zmieniony przez damianisko5 27 Gru 2015,  19:44, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| vegetagt   Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
 Silnik: 2.0 16V

| 

|  Wysłany: 27 Gru 2015,  14:42   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja zawsze w dwie osoby robiłem. Jedna piąty bieg i hamulec do deski, a druga wieszała się na kluczu. Jak slabiej przykręcone, to zamiast drugiej ososby mozna odsunąć fotel, wsadzic deske pomiedzy fotel a hamulec, przysunąć fotel.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| wawrzyc   

| 

|  Wysłany: 29 Gru 2015,  09:37   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie ma żadnego otworu przez który widać koło zamachowe jedynie rozrusznik ale za co zablokujesz, za zęby? U mnie było tak przykręcone że 5 bieg i hamulec nie działał. |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianisko5   

| 

|  Wysłany: 29 Gru 2015,  12:21   MK4 - wymiana rozrządu - manual? |   
 |  
               | 
 |  
               | W Focusie widać kilka zębów koła zamachowego tuż pod VSS-em. Nie pamiętam jak to wygląda w Fieście /przy najbliższej okazji luknę pod auto. |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |