Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl |
Autor |
Wiadomość |
wodziczku
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/125KM
Imię: Lukasz
|
Wysłany: 2 Paź 2016, 07:23 Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl
|
|
|
Siemka Fiestomaniacy
Jestem posiadaczem Forda Fiesty z 1.0 Ecoboostem 125KM 2014 przebieg 46tys na dosc sporych jak na Fieste felgach, a mianowicie 17''. Jak mozna sie domyslic nie jest to koniecznie najszczesliwy wybor na nasze drogi. Kazda dziura bardzo bije po amortyzatorach i kierwonicy, przekladajac sie pozniej
na wieksze lub mniejsze wizyty w serwisie. Juz jakis czas temu na gwaracji zrobili mi tuleje i wachacze. Pisze poniewaz od jakiegos czasu staram
sie zmierzyc z problemem ktorego 'podono' w serwisie nie sa w stanie zdiagnozowac. Przejezdzajac po wybojach lub 'lezacych policjantach' tlucze mi przy lewej przedniej i tylenj stronie (gdzies w okolicach zawieszenia). Najbardziej jest to odczuwalne z przodu. Samochod byl dwa razy wstawiony do ASO i nie znalezli żadnej przyczyny. Oceniam to po prostu na chec przyoszczedzenia na serwisie. Dodam tylko ze samochod ma jeszcze 2 lata gwarancji na
rozne podzespoly. Przy ostatnim serwisie, panowie stwierdzili ze to niby przez moja 'wgieta delikatnie felga i opona' powduja taki dyskomfort
podczas prowadzenia. Niestey nie mialem juz czasu zmieniac opon i bawic sie udowodnianie panom ze co najmniej sie myla.
Podczas szperania na forum znalazlem kilka watkow dotyczacych podobnego tluczenia. Czy moze to byc jakiś defekt fabryczny sprezyny??? Peknieta sprezyna lub jej koncowka???? Czy moze brak smaru na na krzyżakach kolumny kierowniczej lub na przekladni??? Moze znowu wahacze?
Czy moze akcja z wadliwymi srubami na wahaczu poprezcznym???
Czy posaida ktos moze wlasnie Fieste z tego rocznika lub innego i boryka sie z takim problemem???
Z gory dziekuje za jakiekolwiek wskazowki |
|
|
|
 |
n owicjusz
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Rafal
Wiek: 25 Dołączył: 21 Lut 2016 Posty: 36 Skąd: Ropczyce/Belgia
|
Wysłany: 2 Paź 2016, 15:28 Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl
|
|
|
Sprawdź cale zawieszenie pod katem luzów. Potem mocowanie amorów, łożyska amorów. |
|
|
|
 |
BiMotoMan
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Przemyslaw
|
Wysłany: 2 Paź 2016, 20:38 Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl
|
|
|
Ja U siebie mam take stuknie jak jest zimno, tylko przez krotki dystans zaraz po ruszeniu.
Amortyzatory. |
|
|
|
 |
wodziczku
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/125KM
Imię: Lukasz
|
Wysłany: 6 Paź 2016, 08:01 Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl
|
|
|
a co ewentualnie jeszcze mozna sprawdzic???? Musze ich zarzucic pomyslami i mozliwosniami zeby naprawde wszystko sprawdzili. |
|
|
|
 |
mehacz
Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Trend
Silnik: 1.4Duratec/96KM
|
Wysłany: 6 Paź 2016, 09:42 Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl
|
|
|
sprawdź tylną kanapę a konkretnie mocowania. Posadź kogoś z tyłu i niech czukiereczekew trzyma oparcie. Jak nie masz nikogo do pomocy to ją złóż i się przejedź. U mnie od nowości tak tłucze (okleiłem zawiasy izolacyjną i jest lepiej) |
|
|
|
 |
bis24
Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Gold
Silnik: 1.4Duratec/96KM
|
Wysłany: 6 Paź 2016, 14:49 Tluczenie, stukanie na wybojach lewy przod i tyl
|
|
|
wodziczku napisał/a: | dosc sporych jak na Fieste felgach, a mianowicie 17 |
masz zamontowane ograniczniki skrętu? |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.