| Grzechotanie w układzie wentylacji przy zmianie temperatury | 

| Autor | Wiadomość | 

| kamiluek   
 Model: Ford Fiesta Mk7`10
 Wersja: Titanium X
 Silnik: 1.6Duratec/120KM
 Imię: Kamil

| 

|  Wysłany: 10 Lis 2018,  16:41   Grzechotanie w układzie wentylacji przy zmianie temperatury |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam, 
 Od kilku dni pojawił się w mojej Fieście MK7 1.6 Ti-VCT z 2010 roku drobny ale irytujący problem z układem wentylacji.
 Przy odpaleniu samochodu przy niskiej temperaturze na dworze gdy włącza się wentylacja lub podczas radykalnej zmiany temperatury z przykładowo 16 na 24 stopnie z pod deski wydobywa się dźwięk jakby jakaś zębatka była wytarta i zaczynała przeskakiwać. Dzieje się to jedynie przy zmianie temperatury nawiewu, dźwięk nie występuje gdy temperatura jest ustawiona na stałą a zmieniam kierunek nawiewu.
 Mam u siebie automatyczną klimatyzację natomiast objaw nie zależy od włączenia klimatyzacji.

Podejrzewam jakąś usterkę ze strony elementu przymykającego lub otwierającego klapę dostępu ciepłego powietrza z komory silnika lub zimnego z zewnątrz.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Jak dostać się do tego mechanizmu lu ewentualnie na co zwrócić uwagę ?

Pozdrawiam, Kamil.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianisko5   
 Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Ambiente
 Silnik: 1.25i/75KM

| 

|  Wysłany: 11 Lis 2018,  10:51 |   
 |  
               | 
 |  
               | Krakusy mówią na "polu". Dobrze podejrzewasz - jakąś usterkę ze strony elementu przymykającego lub otwierającego klapę dostępu ciepłego powietrza z komory silnika lub zimnego z zewnątrz. |  | 

|   |  | 

|  | 

| kamiluek   

| 

|  Wysłany: 11 Lis 2018,  12:42 |   
 |  
               | 
 |  
               | A czy ktoś podpowie mi jaki jest numer części którą ewentualnie musiałbym wymienić zgodnie z moim VIN: WF0JXXGAJJAM16115 oraz jak mam się do tej części dostać, bo przeraża mnie rozbieranie połowy deski rozdzielczej. |  | 

|   |  | 

|  | 

| Łysy   
 Wersja: Titanium
 Silnik: 1.4 Duratec

| 

|  Wysłany: 12 Lis 2018,  18:02 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja mam podobnie i dlatego mam problem z ogrzewaniem wnętrza samochodu. Muszę kilka razy zmieniać temperaturę zimno/ciepło i za którymś razem leci ciepłe powietrze. Nie wiem co jest winne, czy coś się wytarło, zawiesza, czy jakaś linka się wypięła. Da to się jakoś zdiagnozować bez wielkiego demontażu? |  | 

|   |  | 

|  | 

| kamiluek   

| 

|  Wysłany: 22 Lis 2018,  20:54 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ratunku pomocy, zima zbliża się wielkimi krokami. Element odpowiedzialny za zamykanie / otwieranie dopływu ciepłego powietrza do nawiewu "rozmawia" ze mną*coraz śmielej, a ja dalej nie wiem jak się*dobrać do tego mechanizmu. 
 Proszę o rady czy muszę rozbierać całą deskę czy da się jakoś od strony schowka tam dostać i zobaczyć co jest nie tak.

Ewentualnie jeśli już się tam dostanę to jaki numer części mam szukać w celu jej wymiany ?

Pozdrawiam !
 |  | 

|   |  | 

|  | 

|  | 

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.

Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.